gasten online
Inloggen/lid worden

10 tips om jouw pagina hoog in Google te krijgen als horecaondernemer

24 januari 2020

Al meer dan tien jaar is Google de meestgebruikte zoekmachine op het internet. Het werkwoord ‘Googlen’ wordt vaak gebruikt en het is voor iedereen meteen duidelijk wat er bedoeld wordt. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw website hoog zichtbaar is in Google? Dat is wat iedereen graag wil weten.

Een website op pagina 1 van de zoekresultaten wordt eerder bekeken dan een website die op pagina 5 te vinden is. In mijn blog geef ik je 10 tips die je kunnen helpen om je website zo hoog mogelijk in de zoekresultaten van Google zichtbaar te laten zijn.

Wat is SEO?

SEO staat voor Search Engine Optimization, ofwel: zoekmachineoptimalisatie. Je gebruikt een aantal middelen waardoor je beter gevonden wordt dan jouw concurrenten. Welke middelen je daarvoor inzet, lees je hieronder.

Tip 1: maak gebruik van leesbare teksten

Kijk kritisch naar de teksten die je op je website plaatst. Google indexeert jouw website aan de hand van onder andere de geplaatste teksten. Zorg ervoor dat je teksten goed in elkaar zitten. Houd het kort en bondig, maak geen onnodig lange zinnen en zorg ervoor dat ze grammaticaal goed in elkaar zitten.

Tip 2: trefwoorden, opsommingen en goede tussenkoppen

Ook heel belangrijk is het gebruik van de juiste trefwoorden: wat doe je, wie ben je en waar zit je? Probeer ook gebruik te maken van synoniemen. Maak een mindmap (of ‘informatieboom’) met alle woorden die bij jouw bedrijf passen en probeer deze eens in je teksten te verwerken. Let er wel op dat je niet teveel trefwoorden gebruikt; hiermee straft Google je door je lager in de zoekresultaten te zetten. Ook is het gebruik van opsommingen en tussenkoppen heel belangrijk. Probeer in ieder geval in je titels en tussenkoppen jouw trefwoorden te zetten.

Tip 3: een goed gestructureerde site

Een website waarop veel pagina’s het niet doen (error 404), er niet wordt gelinkt of waar geen logische structuur in zit, zorgt ervoor dat je lager in de resultaten terecht komt. Hoe meer fouten (zoals codes die niet werken, afbeeldingen die niet willen laden of errors), hoe lager je in Google komt. Zorg dus voor een website met genoeg, maar niet teveel pagina’s en houd regelmatig in de gaten of de linkjes nog werken.

Tip 4: blijf actueel

Zorg ervoor dat jouw site regelmatig wordt geüpdatet met nieuwe content. Plaats regelmatig een blog, nieuwsartikel of kennisartikel. Werk bepaalde pagina’s bij of plaats nieuwe foto’s: zo ziet Google dat je jouw site onderhoudt en word je gezien als relevant voor bezoekers en zoekmachinegebruikers.

Tip 5: gebruik social media actief!

Het gebruik van social media zorgt ervoor dat je hoger wordt geïndexeerd. Althans: als je het actief bijhoudt en je redelijk wat volgers of likes hebt. Hierdoor ziet Google dat je wordt gewaardeerd door anderen en vindt de zoekmachine jou dus relevanter dan concurrenten die geen social media gebruiken. Een LinkedIn-, Facebook- en Twitterpagina kan veel goeds voor je doen – indien je het dus wel regelmatig bijhoudt en het aantal volgers zich uitbreidt.

Tip 6: stimuleer linkbuilding

Linkbuilding wil zeggen dat andere sites naar jouw website linken. Dit geeft jouw website een hogere waarde, vindt Google. Hoe meer linkjes er naar jouw website toe leiden, hoe beter je wordt geïndexeerd. Je kunt dit doen door tevreden klanten bijvoorbeeld te vragen een linkje naar jouw website te plaatsen of door te reageren op bijvoorbeeld artikelen of forums waarin je linkt naar jouw site.

Tip 7: maak gebruik van Google Mijn Bedrijf

Google Mijn Bedrijf is een manier om jouw bedrijf te profileren op Google. Als je dit invult, kom je namelijk bovenaan de organische zoekresultaten in Google te staan. In dit kennisartikel leggen we je alles uit over Google Mijn Bedrijf.

Tip 8: meten is weten

Om informatie over je bezoekers en hun bezoek aan jouw website te verzamelen is het handig om Google Analytics te installeren. Zo kun je bijvoorbeeld zien hoe lang bezoekers op jouw website rondsurfen en welke pagina’s goed of juist minder goed worden bekeken. Ook zie je demografische gegevens. Handig om te weten wie jouw website bezoekt!

Tip 9: zorg voor een mobielvriendelijke website

De smartphone is populairder dan ooit. Veel bezoekers gaan jouw website op hun smartphone bekijken. Het is belangrijk dat zij alle informatie zien op hun telefoon en niet dat er beelden of teksten van het scherm af vallen. Dit is een belangrijke factor voor de ranking van je website.

Tip 10: let op de snelheid van je website

Als een bezoeker jouw website bekijkt, is het noodzakelijk dat de site snel wordt geladen. Je wilt voorkomen dat een potentiële klant afhaakt door de traagheid van jouw website. Zorg er bijvoorbeeld voor dat de afbeeldingen die je uploadt zo klein mogelijk zijn. Je kunt de snelheid van je website checken via bijvoorbeeld: Google PageSpeed Insights.

Terug naar overzicht

Jelle Terwisscha van Scheltinga

Jelle is Online Marketeer en Webmaster bij Argeweb. Met zijn design capaciteiten optimaliseert hij de website om de conversie zo hoog mogelijk te krijgen. Verder houdt hij zich onder andere bezig met SEO-, affiliate-, content- en e-mailmarketing. Niets is te gek voor deze marketing duizendpoot.


   
ikwordhorecaondernemer.nl is een initiatief van ikwordzzper.nl.

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Om een bestand te kunnen downloaden, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf hier!
Log in om je download te openen
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download per mail toegestuurd te krijgen.