Algemene Voorwaarden: kleine lettertjes, maar van groot belang voor jou als ondernemer

27 november 2020

Algemene Voorwaarden? Dat zijn toch die kleine lettertjes in een overeenkomst? Voor de meeste mensen zijn de algemene voorwaarden niet bijster interessant, maar voor jou als horeca-ondernemer kunnen ze van groot belang zijn. Algemene voorwaarden zijn er namelijk om ondernemers te beschermen.

Doordat de ‘kleine lettertjes’ zo’n grote impact kunnen hebben, is het verstandig om hier als ondernemer serieus aandacht aan te besteden. Ze kunnen namelijk veel voor een bedrijf doen. Goede algemene voorwaarden zorgen ervoor dat jij als ondernemer minder risico loopt. Je voorkomt er bijvoorbeeld een schadeclaim van tonnen mee, omdat de verwachtingen van de klant te hooggespannen waren. Ook bij het vastleggen van een garantieperiode voor je product of dienst kunnen algemene voorwaarden goed van pas komen.

Algemene regels kunnen betrekking hebben op onder andere de inkoop, verkoop, betalingen en leveringen. Maar ook als voorwaarden onder andere namen worden gepresenteerd, zoals leverings-, bezorg-, reparatie- of garantiebepalingen, vallen ze nog steeds onder de wettelijke regelgeving die betrekking heeft op de algemene voorwaarden.

Drie belangrijke voordelen van algemene voorwaarden lichten we hieronder kort toe.

1.Zekerheid

Algemene voorwaarden bieden ondernemers bescherming door het vastleggen van duidelijke regels. Hiermee kan jij als ondernemer je indekken voor allerlei risico’s en aansprakelijkheden die bij het ondernemerschap komen kijken en voorkom je eventuele problemen na het sluiten van een overeenkomst. Denk hierbij aan garanties of voorwaarden bij leveringen.

2.Maatwerk

De inhoud van de algemene voorwaarden hangt compleet af van jouw wensen als ondernemer. Je kan zo algemene voorwaarden opstellen die precies bij jouw bedrijf passen. Natuurlijk zijn er wel enkele regels ten aanzien van de inhoud. Denk in dit verband aan de de Grijze en Zwarte Lijst die gaan over onredelijke voorwaarden. Deze regels zorgen ervoor dat de algemene voorwaarden eerlijk en rechtsgeldig zijn, ondanks dat het om maatwerk gaat

3.Transparantie

De algemene voorwaarden stellen precies vast welke regels en afspreken er gelden tussen beide partijen, meestal de ondernemer en de consument. Beide partijen zijn zo op de hoogte van de gemaakte afspraken en weten hoe alles zit. Zo kunnen overeenkomsten op een eerlijke en transparante manier gesloten worden. Wel is het belangrijk dat de algemene voorwaarden duidelijk gepresenteerd worden aan de consument voor de overeenkomst gesloten wordt. Dit wordt ook wel het 'ter hand stellen van de algemene voorwaarden' genoemd. Hoe jij goed gebruik maakt van je algemene voorwaarden, staat uitgebreid beschreven in het stappenplan van Lex; een praktische leidraad.

Onredelijk Bezwarend

De belangrijkste regels als het gaat om het gebruik van algemene voorwaarden vind je in de zogeheten Zwarte en Grijze Lijst. Hierin vind je voorwaarden die onredelijk of mogelijk onredelijk bezwarend zijn en dus niet in de algemene voorwaarden thuishoren.

Mochten deze bij jou in je eigen algemene voorwaarden staan, dan is het beding deels of geheel nietig/vernietigbaar. Wanneer iets nietig is, betekent het dat het nooit had mogen bestaan en dat er volgens de wet dus gehandeld moet worden alsof het nooit bestaan heeft. Vernietigbaar houdt in dat iets niet correct gedaan is en daardoor dus door een rechter ontbonden kan worden.

De Zwarte Lijst bestaat uit voorwaarden die onredelijk bezwarend zijn. Het gebruik van deze voorwaarden betekent dat deze hoe dan ook nietig of vernietigbaar zijn. De Grijze Lijst bestaat uit voorwaarden die onredelijk bezwarend kunnen zijn; een grijs gebied als het ware. Deze voorwaarden worden gezien als meestal onredelijk bezwarend en mogen enkel toegepast worden als hier goede argumenten voor zijn, anders zijn ook deze voorwaarden nietig of vernietigbaar.

Een goed argument biedt geen zekerheid dat een voorwaarde rechtsgeldig blijft. Een klant kan nog steeds proberen deze te laten vernietigen. Of dit gebeurt hangt uiteindelijk af van het oordeel van de rechter. Het wordt daarom afgeraden om voorwaarden uit de Grijze Lijst te gebruiken.

Tot slot…

Of het nou om de garantiebepalingen of leveringstijd van een product of dienst, zonder gemene voorwaarden ben je als ondernemer onvoldoende ingedekt tegen zaken als aansprakelijkheid, garantie en overmacht.

Iedere ondernemer doet er daarom verstandig aan om zo snel mogelijk gedegen algemene voorwaarden op te stellen. Dit kan je natuurlijk zelf doen, maar hiermee riskeer je al gauw dat je per ongeluk nietige of vernietigbare voorwaarden uit de Zwarte- en Grijze Lijst opneemt. Daarom is het altijd aan te raden om hierbij juridische hulp te vragen. Dan weet je zeker dat je niet van een koude kermis thuiskomt en je onderneming goed ingedekt is!

Terug naar overzicht

Bas van der Werf

Bas van der Werf is de oprichter van de online juridische dienstverlener HalloLex. Hij verzorgt met zijn bedrijf contracten van algemene voorwaarden tot alles omtrent de AVG. Lex volgen? Dat kan op Instagram via @hallolex_nl of kijk op de website!.


   
ikwordhorecaondernemer.nl is een initiatief van Martijn Pennekamp.

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Om een bestand te kunnen downloaden, moet je ingelogd zijn. Login of registreer (Txt_DownloadIntrotekst)
Log in intro tekst (Txt_DownloadLoginIntrotekst)
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download per mail toegestuurd te krijgen.