gasten online
Inloggen/lid worden
Ik wil starten
(stappenplan)

Hoe krijg je de juiste mensen op de juiste plek in je zaak?

23 maart 2018

Personeel, je kunt in de horeca niet zonder. Je hebt ze nodig om het je gasten naar hun zin te laten maken en terug te laten komen. Bediening met een smile, personeel dat netjes een goed en passend antwoord kan geven als de gast iets vraagt en die een passie hebben voor de horeca.

Betrokken personeel = happy personeel

Ze moeten kennis krijgen van het concept en de kaart, dit vergt de nodige training. Personeel moet je betrekken bij jouw zaak zodat ze de juiste feeling krijgen. Daardoor vinden ze hun baan, al is het een bijbaan, belangrijk. Als je een hecht team weet te creëren, waarin ze ook iets voor elkaar overhebben, dan kun je beter op je personeel bouwen. Of het nu studenten, chefs of culinaire medewerkers zijn, personeel wil graag betrokken en gewaardeerd worden.

 

Maar hoe kom je aan de juiste P’s?

Advertenties in de krant zijn allang niet meer van deze tijd. Facebook, Instagram en andere vormen van social media zijn dagelijkse kost. Niet alleen voor de “kijkers”, maar je kunt hier als ondernemer ook heel goed je doelgroep bereiken. Social media is niet alleen voor de jonge generatie, niemand kan eigenlijk nog zonder. De verschillende platformen werken als een sneeuwbal waardoor je de juiste doelgroep altijd kan bereiken. Begin al met het posten als je start met bouwen aan je zaak. Laat mensen op tijd weten waar je mee bezig bent, maak ze nieuwsgierig. Op deze manier raken eventuele personeelsleden ook geïnteresseerd.
Door een duidelijk profiel te schetsen van je zaak komen de juiste mensen op je af. Mooie foto’s en sfeerbeelden versterken dit.

 

Denk out-of-the-box als het gaat om personeel

Denk ook eens buiten de bekende kaders. Heb je wel eens gedacht aan een “conciërge”? Wellicht een enthousiaste 60 plusser die de goederen in ontvangst kan nemen, emballage sorteert, lampjes en andere technische zaken voor zijn rekening neemt. Voor bijvoorbeeld 18 uur per week. Dit ontlast het keukenteam en bedieningspersoneel in uren maken en geeft ze de ruimte zich te focussen op hun eigen werkzaamheden.

 

Ontwikkelen, motiveren en behouden van je personeel

Betrek je medewerkers bij ieder stukje van je verbouwing als dat kan. Laat ze meedenken met de kaart. Laat de koks een proefavond organiseren waarin ze de bediening uitleggen hoe een gerecht is opgebouwd. Deze ervaring kan de bediening weer goed vertalen naar de gasten. Ja, je moet als ondernemer je eigen blauwdruk in handen houden, maar personeel wat met je mee leert denken is fijn, sta hier ook voor open. Neem ze op tijd mee naar proeverijen, beurzen en professionele workshops.

Zorg dat ze de juiste financiële beloning krijgen. Werken in de horeca is echt iets anders dan vakkenvullen. Iets meer dan een standaard salaris maakt dat ze ook voor je klaar willen staan.
De horeca staat al jaren in een niet zo’n positief daglicht, laten we dat met elkaar veranderen.

Veel plezier met zijn allen en maak er een topzaak van!

Terug naar overzicht

Miranda Klomp

Miranda Klomp is opgeleid als kok en heeft jarenlang bij mooie zaken gewerkt als freelance kok.

Tijdens deze periodes heeft zij veel gezien op het gebied van food in de meest brede zin van het woord. Samen met haar partner runde zij een 3-tal horecazaken en was werkzaam voor een bedrijf in professioneel keukenapparatuur.

Met een volle rugzak aan ervaring en kennis leeft zij zich momenteel in, in de wensen van ondernemers en werknemers, als interim keukenmanager.


Meer blogs van Miranda Klomp

23 maart 2018

Meer efficiëntie door juiste routing

25 mei 2018

Keukenapparatuur, welke apparatuur moet je kiezen? En waar let je op?

1 mei 2018

Welke koers ga je varen als horecaondernemer?


   
ikwordhorecaondernemer.nl is een initiatief van ikwordzzper.nl.

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Om een bestand te kunnen downloaden, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf hier!
Log in om je download te openen
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download per mail toegestuurd te krijgen.