gasten online
Inloggen/lid worden

Meer efficiëntie door juiste routing

23 maart 2018

De juiste routing in de keuken en in je zaak is heel belangrijk. Kun je makkelijk bij de juiste spullen? Zorg dat alles netjes een vaste plek krijgt, zodat je niet iedere keer aan het zoeken bent. Dit geldt voor de bar, maar ook voor de keuken. Je zet tenslotte je koffiekopjes ook zo dicht mogelijk bij je koffiezetapparaat en de bierglazen naast de tap.

Deze logica moet je ook in een keuken maken. Bepaal waar je welke handeling uitvoert in de keuken en welke spullen hiervoor nodig zijn. Welke apparatuur plaats je waar? Hoe ver moet je lopen van de frituur naar de doorgifte. Kun je de borden makkelijk kwijt bij de doorgifte en kun je op de doorgifte voldoende borden kwijt om hier je gerechten op af te maken.

 

Simuleer een dag in de keuken

Laat een goede tekening maken en beeld je eens letterlijk in waar je gaat staan om te werken. Meet het desnoods eens uit, buiten of ergens waar je de ruimte hebt. Spar hier ook over met de medewerkers die in de keuken komen te werken. Ook zij hebben wellicht goede of minder goede ervaringen die je op de juiste manier kunt verwerken in je plan.

 

Ruimte genoeg?

De juiste opslag voor DKW, de plaats van de koelcel en vriezer zijn erg belangrijk. Leveranciers komen bij je langs om je producten te leveren, zorg dat zij de spullen makkelijk kunnen plaatsen, om je medewerkers niet te laten afleiden. En sla de spoelkeuken niet over. Denk goed na over afzetruimte voor de bediening, of zij de vuile borden en het afval goed kwijt kunnen. Waar laat de afwasser zijn schone vaat, zodat hij niet steeds met 10 borden op en neer moet lopen. En niet verkeerd bedoeld, maar een keuken is voor koks. Het liefst zo min mogelijk ruimte maken voor een doorlooppad voor bediening medewerkers.

 

Een goed begin

Laat een goede tekening maken ook met vooraanzichten. Zo kun je je de nieuwe situatie beter inbeelden. Let op een makkelijke en iets stroeve vloer met de juiste afvoergootjes op de juiste plek. Er wordt nog wel eens een vloerindeling gemaakt vóórdat iemand de juiste invulling aan de keuken heeft gegeven. Het zal niet de eerste keer zijn dat een schrobputje onder een koelwerkbank verdwijnt. Zorg voor voldoende stroom in de stoppenkast, een waterontharder en goede waterdruk voor je vaatwasser. En vergeet de stroompunten voor je staafmixer of kleine keukenapparaten niet.

Misschien niet de allerleukste dingen om een zaak te starten maar zeker hele belangrijke voor efficiëntie in je keuken!


Terug naar overzicht

Miranda Klomp

Miranda Klomp is opgeleid als kok en heeft jarenlang bij mooie zaken gewerkt als freelance kok.

Tijdens deze periodes heeft zij veel gezien op het gebied van food in de meest brede zin van het woord. Samen met haar partner runde zij een 3-tal horecazaken en was werkzaam voor een bedrijf in professioneel keukenapparatuur.

Met een volle rugzak aan ervaring en kennis leeft zij zich momenteel in, in de wensen van ondernemers en werknemers, als interim keukenmanager.


Meer blogs van Miranda Klomp

23 maart 2018

Hoe krijg je de juiste mensen op de juiste plek in je zaak?

25 mei 2018

Keukenapparatuur, welke apparatuur moet je kiezen? En waar let je op?

1 mei 2018

Welke koers ga je varen als horecaondernemer?


   
ikwordhorecaondernemer.nl is een initiatief van ikwordzzper.nl.

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Om een bestand te kunnen downloaden, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf hier!
Log in om je download te openen
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download per mail toegestuurd te krijgen.