gasten online
Inloggen/lid worden
Ik wil starten
(stappenplan)

Welke koers ga je varen als horecaondernemer?

1 mei 2018

En dan is het zover…je wordt horecaondernemer! Je durft je er aan te wagen; een eigen horecazaak! Altijd al van gedroomd om welke reden dan ook. Maar nu komt het. Hoe gaat je zaak eruit zien? Ja, in je gedachte is het altijd druk en gezellig met lachende mensen. Maar nu nog even je gedachte op papier zetten. Als het goed is heb je veel gekeken en gegeten bij andere zaken. Nieuwsgierig naar wat er allemaal al is. Stoere zaken met burgers en kip, verfijnd koken op hoog niveau. Een goedlopende lunchroom, een gezellig grand café waar altijd wat te doen is. Of wordt het toch die leuke Spaanse tapaszaak?

Factoren die je keuze beïnvloeden

Beslissen over wat je met jouw eigen concept gaat doen is niet altijd zo makkelijk. Kom je uit de keuken, heb je ervaring als kok en heb je zo je favoriete gerechten dan is de menukaart niet het moeilijkste onderdeel. Maar van een concept hangt meer af dan alleen een menukaart. Hieronder leg ik uit welke factoren dit zijn.

 

De 6P’s

Vroeger op school leerden we de 6P’s. Deze moeten eigenlijk nog steeds je houvast zijn. Dit zijn de 6P’s die voor horeca essentieel zijn:


•    Plaats
•    Product
•    Personeel
•    Promotie
•    Prijs
•    Presentatie

In welke plaats zit je? Heb je veel concurrentie? Kun je aan goed personeel komen? Prijs en presentatie bepalen mede je doelgroep! Wil je iets voor kinderen bieden, richt je je op ouderen of juist op studenten? Doe grondig onderzoek naar deze 6P’s en schrijf ze uit voor je toekomstige onderneming.

 

Kiezen om gekozen te worden

Een concept bepalen doe je niet zomaar, daar moet je duidelijkheid over scheppen. Op die manier weet je wat voor inrichting er bij je zaak past, wat voor personeel je zoekt, wat voor gerechten je op de kaart gaat zetten. En probeer niet alles te willen! Vaak kom ik kaarten tegen in de horeca waar je als gast complete keuzestress van krijgt. Alles moet en zal op de menukaart staan, want er zal maar eens iemand binnen komen die eigenlijk liever een uitsmijter had gehad. Maak bewuste keuzes en blijf bij je eigen concept, dit komt altijd het sterkst over.

 

Een slimme start

Maak als (startende) horecaondernemer een slimme keuze. Ik adviseer om te beginnen met een beperkte kaart. De keuken en bediening moeten aan alles wennen. Aan de keuken, de snelheid, de drukte, het contact met de gasten, de onderlinge samenwerking, de menukaart, etc. Charmeer je gast met een goed en lekker gerecht, wat met rust en een glimlach wordt geserveerd.

 

Duidelijkheid is voor iedereen van belang

Straal met je zaak uit waar je voor staat. Dit doe je met een goed en passend interieur, vriendelijk personeel en een overzichtelijke, wisselende menukaart. Maak een duidelijke blauwdruk van je zaak, en betrek hierin ook je medewerkers.

Succes met kiezen!

Terug naar overzicht

Miranda Klomp

Miranda Klomp is opgeleid als kok en heeft jarenlang bij mooie zaken gewerkt als freelance kok.

Tijdens deze periodes heeft zij veel gezien op het gebied van food in de meest brede zin van het woord. Samen met haar partner runde zij een 3-tal horecazaken en was werkzaam voor een bedrijf in professioneel keukenapparatuur.

Met een volle rugzak aan ervaring en kennis leeft zij zich momenteel in, in de wensen van ondernemers en werknemers, als interim keukenmanager.


Meer blogs van Miranda Klomp

23 maart 2018

Hoe krijg je de juiste mensen op de juiste plek in je zaak?

23 maart 2018

Meer efficiëntie door juiste routing

25 mei 2018

Keukenapparatuur, welke apparatuur moet je kiezen? En waar let je op?


   
ikwordhorecaondernemer.nl is een initiatief van ikwordzzper.nl.

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Om een bestand te kunnen downloaden, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf hier!
Log in om je download te openen
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download per mail toegestuurd te krijgen.