Tips om ‘goed’ personeel te vinden voor jouw horecaonderneming

Een horecaonderneming kan alleen slagen met goed personeel. Goed personeel in de horeca heeft een aantal eigenschappen; betrouwbaar, bereid om hard te werken, accuraat, hart voor de zaak, verantwoordelijkheidsgevoel, makkelijk in de omgang, sociaal, bestand tegen veranderingen en leergierig. Veel eigenschappen waar jouw ideale werknemer aan moet voldoen. Uiteraard bezit niet iedereen al deze kwaliteiten. Daarom is het voor de horecaondernemer een uitdaging om in deze krappe arbeidsmarkt personeel te vinden wat zoveel mogelijk van de genoemde kwaliteiten beheerst. In dit artikel lees je tips om horecapersoneel te werven.

Werf via je eigen personeel

De beste reclame voor je horecaonderneming is de reclame van je eigen mensen. Deze vorm van werven is heel betrouwbaar voor de ontvanger, de zender werkt immers zelf ook bij het bedrijf. Daarnaast kunnen je eigen medewerkers vast goed inschatten of iemand goed bij het bedrijf past en capabel genoeg is om de vacature goed in te vullen.

 

Inzet digitale middelen

Je website en social media kanalen zijn het digitale visitekaartje van je bedrijf. Niet alleen voor klanten maar ook voor potentiële werknemers. Maak op je bedrijfswebsite daarom pagina’s aan met in ieder geval een beschrijving van de werksfeer en een overzicht van openstaande vacatures. Via je social media kanalen is het eenvoudig om vacatures (betaald of onbetaald) te verspreiden.

 

Gebruik je pand

In je eigen pand zijn vaak veel mogelijkheden om te ‘adverteren’ met je vacatures. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van flyers op de bar, posters op de wc en het plaatsen van advertentie op digitale schermen.

 

Nodig uit om een open sollicitatie in te dienen

Het is slim om potentiële werknemers altijd uit te nodigen om open sollicitaties in te sturen. Ook als je op dat moment geen vacature hebt. Dit zet de deur open voor potentiële werknemers, waarvan je op een later moment weer profiteert als je (plotseling) personeel nodig hebt. 

 

Schakel een uitzendbureau in

Een uitzendbureau is eigenlijk een soort marktplaats voor werk, waar vraag en aanbod van banen bij elkaar komen. Door vraag en aanbod ontstaat er een databank met banen en een databank met werkzoekenden. Speciaal voor de horecamarkt zijn er uitzendbureaus. Via Google vind je veel bureaus die jou kunnen helpen naar de geschikte kandidaat.

Naast bovengenoemde tips is de beste tip om zuinig te zijn op het personeel dat bij je werkt. Heb je veel verloop? Probeer dan te achterhalen waar dit door komt. Blijven je medewerkers graag bij je werken? Koester dit en geef ze regelmatig een compliment. Goed personeel is goud waard.

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je advies?


   
ikwordhorecaondernemer.nl is een initiatief van Martijn Pennekamp.

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Om een bestand te kunnen downloaden, moet je ingelogd zijn. Login of registreer (Txt_DownloadIntrotekst)
Log in intro tekst (Txt_DownloadLoginIntrotekst)
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download per mail toegestuurd te krijgen.