Tips en tricks: hier moet je op letten bij het maken van je menukaart

Een menukaart opstellen lijkt niet zo moeilijk, toch? Toch zijn er een aantal zaken waar je rekening mee dient te houden. Wij geven je een aantal handige tips en tricks.

Zo maak je de perfecte menukaart

 

Een mooi ontwerp is het halve werk

Een menukaart die je zelf in elkaar hebt geflanst in een grappig lettertype zorgt er niet voor dat jouw gasten je serieus nemen. Doe inspiratie op door naar anderen kijken – maar aap ze ook weer niet een op een na. Wat doen zij qua kleuren, afbeeldingen en lettertype? Zet op een lijstje wat je mooi vindt en bewaar dit voor het uiteindelijke ontwerp. Laat je menukaart ontwerpen door iemand die er verstand van heeft.

TIP Zorg dat je genoeg menukaarten hebt - de meeste gasten zitten er niet op te wachten een menukaart te delen!

 

Houd áltijd je ideale gast in je achterhoofd

Onthoud altijd je doelgroep en liever nog – jouw ideale klant. Wat zou hij of zij willen zien? Waar zou hij of zij blij van worden? Richt jij je op een jonger publiek, dan is een chique boekwerkje met leren kaft wellicht niet de beste keuze. Is jouw doelgroep wat formeler, dan kun je beter niet aankomen met een menukaart waar de kleuren, diverse lettertypes en vrolijke kreten vanaf spatten. Het moet bij jouw horecabedrijf én je gasten passen.

 

Denk aan de indeling

Een menukaart bestaat altijd uit diverse onderdelen. Je kunt verschil maken in een lunch- en dinerkaart, frisdrank, thee en koffie, een bier-, sterke drank- en wijnkaart, voor-, hoofd- en nagerechten, kindergerechten, borrelhapjes en nog veel meer. Ook daarin kun je onderscheid maken: splits je hoofdgerechten op in vis, vlees en vegetarisch bijvoorbeeld. Of maak een lijst voor gerechten die eventueel allergieproof gemaakt kunnen worden. Zet op je menukaart vooral van en tot hoe laat de gerechten besteld kunnen worden om verwarring bij zowel je gast als de chef te voorkomen.

 

Wees bewust van je taal

Helaas zie je het vaak bij restaurants: spelfouten in de menukaart. Dit is niet professioneel en zorgt voor ergernis. Laat jouw menukaart dus altijd dubbelchecken door iemand die goed is in spelling. Denk ook aan de omschrijving van gerechten – serveer je patat of ovenaardappeltjes , pasta of tagliatelle, rauwkost of een gemengde salade? Probeer het aantrekkelijk te omschrijven zonder te liegen of te overdrijven.

TIP Zet je menukaart ook op je website en Facebookpagina, zodat mensen van tevoren al kunnen kijken wat je te bieden hebt.

TIP Heb je elk seizoen een andere kaart? Maak dit duidelijk door het erbij te zetten. Dit voorkomt verwarring voor terugkerende klanten en wekt nieuwsgierigheid.

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je advies?


   
ikwordhorecaondernemer.nl is een initiatief van Martijn Pennekamp.

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Om een bestand te kunnen downloaden, moet je ingelogd zijn. Login of registreer (Txt_DownloadIntrotekst)
Log in intro tekst (Txt_DownloadLoginIntrotekst)
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download per mail toegestuurd te krijgen.