Hoe financier ik mijn horecaonderneming?

Een horecabedrijf is niet zomaar betaald: het kan aardig in de kosten lopen. Denk bijvoorbeeld maar eens aan een verbouwing, apparatuur, inventaris en alle andere zaken. Tenzij je zelf veel kapitaal hebt, red je het bijna niet zonder financiering. In dit artikel lees je welke financieringsmogelijkheden er zijn voor jouw horecabedrijf! Ook lees je een aantal handige tips.

Hoe vind ik geld voor mijn horecabedrijf?

 

Familie of vrienden

Heb je familie of vrienden die in jouw bedrijf willen investeren door middel van een lening? Zo'n lening kan (een deel van) je opstartkosten financieren. Dit kan echter ook vervelende situaties geven. Want wat gebeurt er als je onverhoopt failliet raakt, ruzie krijgt of de leningverstrekker geen vertrouwen in jouw idee meer heeft? Dit is dus lang niet voor iedereen weggelegd - maar je kunt het uiteraard overwegen.

 

Banklening

Banken zijn erg kritisch en hanteren erg strenge cijfers als je een lening aan wilt vragen. Het gaat niet zomaar: je moet een goede cashflow en jaarcijfers hebben en een goed onderbouwd businessplan. Daarnaast moet je de lening natuurlijk wel terug betalen, dus je persoonlijke gegevens (hypotheek, inkomen, andere schulden) worden ook meegenomen. Dan nog is het de vraag of de bank je een lening wil verstrekken. Maar: onmogelijk is het niet. Een banklening kan je net dat zetje in de rug geven zodat je inventaris kunt financieren of apparatuur kunt aanschaffen.

 

Rekening-courantkrediet

Een rekening-courantkrediet is een kortlopend krediet en kun je gebruiken om bijvoorbeeld debiteuren of voorraad mee te financieren. Het betekent dat je met je bank hebt afgesproken dat je tot een bepaald bedrag 'rood' mag staan. Hierbij krijg je meer financiële ruimte, maar een groot nadeel ervan is dat je bij permanent rood staan veel onnodige rente moet betalen. Hoeveel je in het rood mag staan en wat de looptijd is, hangt van jouw bank en situatie af. Vaak moet je ook aan een aantal eisen voldoen die per bank kunnen verschillen. De rente is vaak variabel en kan dus zowel stijgen als dalen gedurende de looptijd.

 

Zakelijke lening

Een zakelijke lening sluit je bij de bank af. De looptijd is minimaal één jaar en is in overeenstemming met jouw bank. Je moet van tevoren duidelijk aan kunnen geven waarvoor je de financiering gebruikt. Je betaalt in deze looptijd elke maand een vast bedrag en betaalt rente over de restschuld. Je kunt eventueel met je bank afspreken om niet maandelijks, maar elk kwartaal een deel terug te betalen – dit kost overigens vaak meer. Banken zijn vaak niet heel gemakkelijk met het afsluiten van een zakelijke lening, tenzij je gunstige 'zekerheden' biedt zoals een onderpand. Een zakelijke lening is meestal langlopend (minimaal één jaar), maar je kunt de looptijd afstemmen met de bank. Je kunt hiermee grotere investeringen zoals een horecapand of apparatuur mee financieren.

 

Borgstellingskrediet (BKMB)

Een borgstellingskrediet is een uitkomst als je een langdurige lening zoekt en je de bank onvoldoende zekerheid kunt bieden. Bij een borgstellingskrediet, ofwel BMKB, staat de Nederlandse overheid borg voor een deel van de lening. Je vraagt een BMKB aan bij je bank. De looptijd is maximaal 6 jaar, tenzij je wilt investeren in bijvoorbeeld een pand: dan geldt een periode van 12 jaar. Zo'n krediet is veilig voor zowel jou als de bank, maar betekent wel dat je bedrijf nog wankel is. Een borgstellingskrediet is voor ondernemingen met maximaal 250 medewerkers en een maximale jaaromzet van 50 miljoen euro. Die BMKB is bedoeld voor bedrijven die bijvoorbeeld bij een bank niet terecht kunnen omdat ze onvoldoende zekerheid kunnen bieden, zoals een gebrek aan onderpand.

 

Leverancier, groothandel of bierbrouwerij als financierder

Een financierder helpt jou je bedrijf van de grond te krijgen. Ook groothandels, bierbrouwerijen en leveranciers financieren vaak horecabedrijven, echter zit je dan aan een afnameverplichting vast. Je bent dan verplicht om je middelen bij dat bedrijf in te kopen. Dit kan een mooie afspraak zijn, maar kan uiteindelijk ook behoorlijk duur uitpakken. Een expert kan je hierin adviseren. Let er ook op dat er haken en ogen aan de voorwaarden kunnen zitten, zoals boetes. De hoogte van de boete is een percentage van het totale krediet. Dergelijke boetes kunnen gegeven worden als je je bedrijf bijvoorbeeld vervroegd verkoopt.

TIP Laat de voorwaarden altijd door een professional, zoals een accountant, nakijken!

 

Crowdfunding

Een andere, steeds populairdere, manier van financieren is crowdfunding. Dit is eigenlijk een combinatie tussen financiering en marketing: je deelt jouw bedrijfsplannen op een crowdfundingplatform. Wie jouw idee ziet zitten - investeert in je bedrijf. Je vermeld op het platform hoeveel geld je nodig hebt - bijvoorbeeld € 75.000 - en je geeft aan wat de termijn is waarbinnen je het geld nodig hebt. 'De crowd' kan zoveel bijdragen als ze willen. Dit kan in de vorm van een donatie, sponsoring, uitlening of participatie. Je ontvangt het geld als het bedrag helemaal is opgehaald.

VOORBEELD Een voorbeeld van een succesvol crowdfunding-project in de horeca is 'Brownies en downies', de lunchzaak waarin jongeren met een verstandelijke beperking de bediening doen. De franchiseonderneming weet door crowdfunding steeds meer vestigingen te openen. 

 

Microkrediet

Microkrediet is een combinatie van coaching en het verstrekken van een krediet. Je kunt een microkrediet (tot € 50.000) aanvragen of een mkb-krediet (tot € 250.000). Hiermee kun je je bedrijf starten of uitbreiden. Microkredieten worden verstrekt door Qredits, een gespecialiseerde kredietverlener. Het is een landelijke kredietinstelling en werkt samen met meerdere banken. Je moet uiteraard voldoen aan allerlei voorwaarden, zoals een goed uitgewerkt ondernemings- en financieel plan. Je vindt meer informatie op de website van Qredits

 

Leasen

Lease is een vorm van financieren waarbij je geld leent voor bedrijfsmiddelen, zoals jouw apparatuur. Je hebt bij leasen de keuze uit zowel financial lease als operational lease. Leasen kan via je bank (afhankelijk van welke) of via een leasemaatschappij. 

 

Starten vanuit een uitkering

Wil je een bedrijf starten vanuit een uitkering zoals de WW, de bijstand of een uitkering wegens arbeidsongeschiktheid? De overheid ziet graag dat je de stap zet van een uitkering naar een eigen bedrijf, en gunt je daarom voordelen zoals een starterskrediet, een voorbereidingskrediet of vrijstelling van de sollicitatieplicht, mits de uitkeringsinstantie je plannen kansrijk vindt. Hier lees je meer over het starterskrediet.

 

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je advies?


   
ikwordhorecaondernemer.nl is een initiatief van Martijn Pennekamp.

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Om een bestand te kunnen downloaden, moet je ingelogd zijn. Login of registreer (Txt_DownloadIntrotekst)
Log in intro tekst (Txt_DownloadLoginIntrotekst)
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download per mail toegestuurd te krijgen.