Hoe regel ik mijn pensioen als horecaondernemer?

Als zelfstandig ondernemer dien je veel zelf te regelen. Je pensioen bouw je bijvoorbeeld niet automatisch op. Je kunt als ondernemer op een aantal manieren je pensioen regelen. We lichten in dit artikel de mogelijkheden toe.

De pensioenmogelijkheden op een rij

 

1. Sparen, beleggen of hypotheek aflossen

Sparen is één van de mogelijkheden die je als ondernemer hebt. Dit is echter fiscaal gezien niet aantrekkelijk, aangezien je boven een bedrag van €30.846 (2020) 0,54% vermogensrendementsheffing per jaar moet afdragen. Mocht je bovendien onverhoopt in de bijstand raken, dan is dit vermogen niet veilig. Bovendien moet je hierbij van tevoren vastleggen in hoeveel jaar het wordt uitgekeerd, waarbij het risico is dat het spaargeld na een aantal jaren op is en je dus niets meer krijgt. Bij overlijden krijgen je nabestaanden het spaargeld.

Je kunt ook gaan beleggen, maar: dit vergt veel voorbereidend werk. Je hebt immers kennis nodig om te beleggen. Hier kleven dan ook veel risico’s aan die je – naast de risico’s van het zelfstandig ondernemerschap – ook moet willen en kunnen dragen.

Een andere mogelijkheid is je hypotheek zo snel mogelijk af te lossen, zodat je op jouw pensioenleeftijd hiervan kunt profiteren. Je houdt dan maandelijks geld over om van te leven. Je kunt ook op kredieten aflossen. Hier zijn wel haken en ogen aan verbonden: je hebt minder hypotheekrenteaftrek, minder geld over onverwachte uitgaven en bij verhuizing kan het ook nadelig voor je uitpakken.

 

2. Fiscale Oudedagsreserve

De FOR, of: Fiscale Oudedagsreserve, is een regeling waarbij je als ondernemer een deel van de winst opzij mag zetten om te reserveren voor je ‘oude dag’. Dit is maximaal 9,44% van je winst met een maximum van € 9.218 (2020). Je moet dan wel aan een aantal voorwaarden voldoen, zoals:

  • Je voldoet aan het urencriterium (je besteedt meer dan 1.225 uur in je bedrijf);
  • Je hebt in het begin van het belastingjaar de AOW-leeftijd nog niet bereikt
  • Je bent ondernemer voor de inkomstenbelasting.

Houd er rekening mee dat je op een gegeven moment over het bedrag dat je reserveert belasting moet betalen.

Hier vind je uitgebreide informatie over hoe je wel/geen aanspraak maakt op de FOR.

 

3. Pensioenregeling uit loondienst voortzetten

Heb je in loondienst een pensioenregeling gehad? Dan kun je ervoor kiezen deze voort te zetten als dit in het pensioenreglement is aangeven. Dan blijf je ook recht houden op partnerpensioen bijvoorbeeld. De premie is tot maximaal 10 jaar na uitdiensttreding aftrekbaar. Maar: besef wel dat je de premie geheel zelf moet dragen. In loondienst betaalde jouw werkgever waarschijnlijk zo’n twee derde van je premie. Over het algemeen geldt: als je vrij jong bent kost dit meer geld dan dat het je oplevert.

 

4. Lijfrente

Lijfrente is niets anders dan kapitaal dat je laat uitbetalen als je de pensioenleeftijd bereikt hebt. Dit kapitaal bouw je op via bijvoorbeeld de bank of een verzekeraar. De lijfrentepremie kun je aftrekken binnen je jaar- en/of reserveringsruimte. Een lijfrente wordt tot je overlijden uitgekeerd en is dus niet aan een maximum aantal jaren gebonden. Mocht je overlijden, dan ontvangen de nabestaanden niets – tenzij je een overlijdensrisicoverzekering hebt afgesloten.

Je kunt kiezen uit:

  • Een verzekerde lijfrente
  • Bancaire lijfrente
  • Beleggingslijfrente

Echter: een lijfrente afsluiten vraagt wel wat kennis en voorbereiding. Er zijn namelijk tussen 1993 en 2008 veel woekerpolissen verkocht, waarbij het beloofde eindkapitaal nooit werd gehaald en beleggings- of verzekeraars met winst achterbleven. Overweeg je lijfrente op te bouwen? Vraag een fiscaal adviseur dan om advies en informatie.

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je advies?


   
ikwordhorecaondernemer.nl is een initiatief van Martijn Pennekamp.

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Om een bestand te kunnen downloaden, moet je ingelogd zijn. Login of registreer (Txt_DownloadIntrotekst)
Log in intro tekst (Txt_DownloadLoginIntrotekst)
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download per mail toegestuurd te krijgen.