Wat is de kleineondernemersregeling (KOR)?

Bij de kleineondernemersregeling (KOR) kan een onderneming in aanmerking komen voor vermindering of zelfs kwijtschelding van het btw-bedrag wat betaald moet worden aan de Belastingdienst. Hoewel de KOR wellicht niet iets voor jou is als je een grote horecazaak hebt, kun je er wel in aanmerking voor komen als starter of als je niet zoveel btw hoeft af te dragen. 

De voorwaarden:

De kleineondernemersregeling (KOR) is per 1 januari 2020 veranderd. Je kunt nu kiezen voor een vrijstelling voor de btw als u in Nederland bent gevestigd en niet meer dan € 20.000 omzet in 1 kalenderjaar hebt. De KOR is er voor natuurlijke personen (eenmanszaken), combinaties van natuurlijke personen (bijvoorbeeld een vof) en voor rechtspersonen (bijvoorbeeld stichtingen, verenigingen en bv's).

 

Voldoe je aan de voorwaarden?

De KOR is een btw-vrijstelling. Als je voldoet aan de voorwaarden en kiest voor de KOR, hoef je geen btw meer te berekenen aan jouw klanten. Ook doe je geen btw-aangifte meer. Daar staat tegenover dat je ook geen btw meer kunt terugvragen over jouw kosten en investeringen. Informatie over de voorwaarden van de KOR vind je hier op de site van De Belastingdienst.

 

Uitzonderingen en bijzondere situaties

Er zijn uitzonderingen en bijzondere situaties binnen deze regeling, bijvoorbeeld als de btw verlegd is, of als je landbouwer, veehouder, tuin-of bosbouwer bent. Kijk voor deze situaties op deze pagina op de site van De Belastingdienst.

 

Tip

Als je nét buiten de KOR valt, kun je overwegen een investering te doen om het btw-bedrag zodanig omlaag te halen dat je binnen de regeling valt.

 

Meer informatie?

Klik hier om naar alle informatie over de KOR te gaan. Je kunt daar ook een brochure downloaden.

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je advies?


   
ikwordhorecaondernemer.nl is een initiatief van Martijn Pennekamp.

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Om een bestand te kunnen downloaden, moet je ingelogd zijn. Login of registreer (Txt_DownloadIntrotekst)
Log in intro tekst (Txt_DownloadLoginIntrotekst)
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download per mail toegestuurd te krijgen.