gasten online
Inloggen/lid worden
Ik wil starten
(stappenplan)

Wat is de kleineondernemersregeling (KOR)?

Bij de kleineondernemersregeling (KOR) kan een onderneming in aanmerking komen voor vermindering of zelfs kwijtschelding van het btw-bedrag wat betaald moet worden aan de Belastingdienst. Om in aanmerking te komen voor de KOR zijn er drie voorwaarden waaraan je moet voldoen. Hoewel de KOR wellicht niet iets voor jou is als je een grote horecazaak hebt, kun je er wel in aanmerking voor komen als starter of als je niet zoveel btw hoeft af te dragen. 

De voorwaarden:

  • je hebt een eenmanszaak of je onderneming is een samenwerkingsverband van natuurlijke personen, zoals een maatschap of een vennootschap onder firma (vof);
  • je betaalt na aftrek van de voorbelasting minder dan € 1.883,- aan btw in een jaar. Dat heeft niet zozeer met een lage omzet te maken, wel met de te betalen btw.
  • je voldoet aan je administratieve verplichtingen voor de btw.

 

Voldoe je aan de voorwaarden?

Als je voldoet aan de voorwaarden kun je de regeling toepassen bij je laatste aangifte van het jaar. De hoeveelheid belastingvermindering die je krijgt, hangt af van het btw-bedrag dat je zou moeten betalen wanneer je de regeling niet zou toepassen. Informatie voor het berekenen van je vermindering vind je hier op de site van De Belastingdienst.

 

Ontheffing administratieve verplichtingen

Als je per jaar minder dan € 1.345,- aan btw moet afdragen, kun je zelfs een ontheffing van administratieve verplichtingen aanvragen bij de Belastingdienst. In de aanvraag moet duidelijk zijn wat je aan btw betaalt en dat dit in de komende jaren hoogstwaarschijnlijk stabiel blijft. Dit kun je aantonen met de cijfers van voorgaande jaren.

 

Uitzonderingen en bijzondere situaties

Er zijn uitzonderingen en bijzondere situaties binnen deze regeling, bijvoorbeeld als de btw verlegd is, of als je landbouwer, veehouder, tuin-of bosbouwer bent. Kijk voor deze situaties op deze pagina op de site van de Belastingdienst.

 

Tip

Als je nét buiten de KOR valt, kun je overwegen een investering te doen om het btw-bedrag zodanig omlaag te halen dat je binnen de regeling valt.

 

Meer informatie?

Klik hier om naar alle informatie over de KOR te gaan. Je kunt daar ook een brochure downloaden.

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je advies?


   
ikwordhorecaondernemer.nl is een initiatief van ikwordzzper.nl.

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Om een bestand te kunnen downloaden, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf hier!
Log in om je download te openen
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download per mail toegestuurd te krijgen.