Welke fiscale regelingen gelden voor mij als horecaondernemer?

Als ondernemer in de horeca heb je recht op een aantal regelingen en aftrekposten. In dit kennisartikel zetten we op een rij op welke regelingen jij als horecaondernemer recht hebt. Onderaan deze pagina vind je het Handboek Ondernemen 2020 van de Belastingdienst. In dit handboek vind je meer informatie over fiscale regelingen, investeringen en belastingen.

Welke aftrekposten zijn er ?

 

Ondernemersaftrek

In principe is ondernemersaftrek een verzameling van allerlei aftrekposten die je als (startende) ondernemer hebt. De ondernemersaftrek bestaat onder andere uit de volgende aftrekposten.

  • Zelfstandigenaftrek
  • Startersaftrek
  • Meewerkaftrek
  • Stakingsaftrek

 

Zelfstandigenaftrek

Als jij voldoet aan het urencriterium – oftewel: je steekt meer dan 1.225 per kalenderjaar in jouw horecaonderneming - heb je recht op zelfstandigenaftrek. In 2020 is de zelfstandigenaftrek € 7.030.

LET OP De zelfstandigenaftrek is niet meer dan het bedrag van de winst vóór ondernemersaftrek. Dit geldt niet als je in aanmerking komt voor de startersaftrek. Als je te weinig winst hebt om de zelfstandigenaftrek toe te passen, dan mag je dit in de volgende 9 jaar toepassen. Dan moet je winst in die jaren wel hoger zijn dan de zelfstandigenaftrek.

 

Startersaftrek

Je hebt recht op een verhoogde startersaftrek als je in een of meer van de vijf voorgaande jaren géén ondernemer was en je in die periode niet meer dan twee keer zelfstandigenaftrek hebt toegepast. De verhoogde aftrek is € 2.123,-

LET OP Als je in aanmerking komt voor de startersaftrek, heb je ook recht op het volledige bedrag van de zelfstandigenaftrek.

Hier lees je meer over de zelfstandigen- en startersaftrek.

 

Meewerkaftrek

De meewerkaftrek is bedoeld voor jou als horecaondernemer als je voldoet aan het urencriterium en een fiscale partner hebt die 525 uur of meer in jouw onderneming werkt voor een vergoeding minder dan € 5.000,- De meewerkaftrek is een aftrek van een bepaald percentage van je winst. Jouw fiscale partner betaalt dan geen inkomstenbelasting over dit bedrag.

Aantal uren meegewerkt

Percentage aftrek

Minder dan 525

Geen aftrek

525 – 875 uren

1,25% van de winst

875 – 1.225 uren

2% van de winst

1.225 – 1.750 uren

3% van de winst

1.750 of meer uren

4% van de winst

Hier lees je meer over de meewerkaftrek.

 

Stakingsaftrek

Als jij jouw onderneming hebt gestaakt, bijvoorbeeld omdat je je horecazaak hebt verkocht, dan moet je belasting betalen over de stakingswinst. Hier lees je daar meer over.

 

Mkb-winstvrijstelling

De mkb-winstvrijstelling is een aftrekpost op je winst. Als je horecaondernemer bent, heb je hier recht op. Ben je medegerechtigde? Dan krijg je geen mkb-winstvrijstelling.

De mkb-winstvrijstelling is vastgesteld op 14% van de winst. De winst moet je éérst verminderen met de ondernemersaftrek.

Hier lees je meer over de mkb-winstvrijstelling.

 

Investeringsaftrek

Investeringsaftrek is een verzamelnaam van drie verschillende aftrekposten. Er is ook een zogenaamde ‘desinvesteringsbijtelling’. Deze geldt als je bedrijfsmiddelen hebt verkocht waarvoor je in de voorgaande jaren wel investeringsaftrek hebt toegepast. Dan moet je een deel van de investeringsaftrek terugbetalen. De investeringsaftrek bestaat uit:

  • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)
  • Energie-investeringsaftrek
  • Milieu-investeringsaftrek

 

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)

Als horecaondernemer investeer je waarschijnlijk veel in bedrijfsmiddelen. Investeer je meer dan € 2.300,- per jaar? Dan mag je een deel hiervan (maximaal 28%) van je winst aftrekken. Je vraagt deze investeringsaftrek aan in het jaar waarin je de betalingsverplichting aangaat. Investeer je meer dan 28%, dan daalt de aftrekpost.

Hier lees je meer over de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek.

 

Energie-investeringsaftrek

Als je investeert in bedrijfsmiddelen die in de Energielijst voorkomen, kun je in 2020 45% aftrekken. Het minimale investeringsbedrag moet dan € 2.500,- per bedrijfsmiddel zijn, het maximum is € 120.000.000. De Energielijst vind je hier.

Hier lees je meer over de energie-investeringsaftrek.

 

Milieu-investeringsaftrek

De milieu-investeringsaftrek is bedoeld als je investeert in nieuwe milieubedrijfsmiddelen. Ook hierbij moet je minimaal € 2.500 per bedrijfsmiddel investeren, maximaal € 25.000.000,- De bedrijfsmiddelen moeten in de Milieulijst staan. Die lijst vind je hier.

Hier lees je meer over de milieu-investeringsaftrek.

 

Fiscale oudedagsreserve (FOR)

De Fiscale Oudedagsreserve is een regeling waarbij je, als je voldoet aan het urencriterium en je aan het begin van het kalenderjaar nog niet de AOW-leeftijd hebt bereikt, een deel van je jaarwinst toevoegt aan je oudedagsreserve. Hiermee kun je sparen voor je pensioen. Je mag een bepaald bedrag van je winst aftrekken, namelijk 9,44% (met een maximum van € 9.218). Je hoeft hierover dus geen belasting te betalen.

Hier lees je meer over de Fiscale Oudedagsreserve.

TIP Wij raden je aan een boekhouder of accountant in te schakelen die je precies kan vertellen op welke regelingen je recht hebt. Dit scheelt je tijd én geld!

Downloads

Download op pagina tekst (Txt_DownloadOpPaginaTekst)

Belastingdienst 

Handboek ondernemen 2020

Bekijk alle downloads

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je advies?


   
ikwordhorecaondernemer.nl is een initiatief van Martijn Pennekamp.

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Om een bestand te kunnen downloaden, moet je ingelogd zijn. Login of registreer (Txt_DownloadIntrotekst)
Log in intro tekst (Txt_DownloadLoginIntrotekst)
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download per mail toegestuurd te krijgen.