gasten online
Inloggen/lid worden
Ik wil starten
(stappenplan)

Een bed & breakfast beginnen

Wil jij beginnen met jouw bed & breakfast? Wil je jouw eigen b&b openen? Waar moet je dan op letten? In dit artikel lees je alles over het starten van je bed & breakfast.

Een b&b openen: stappenplan

1. Schrijf je in bij de Kamer van Koophandel

Je moet altijd ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel als je wilt starten als eigenaar van een bed & breakfast.

2. Het bestemmingsplan voor jouw b&b laten checken

Voor je wilt beginnen met jouw bed & breakfast moet je eerst weten of de gemeente goedkeuring geeft voor jouw bestemming. Als je bijvoorbeeld je b&b bij jouw huis wilt vestigen, dan is de kans groot dat dit niet direct mag: vaak is er alleen een woonbestemming op jouw woning. Soms is het wel mogelijk om dan alsnog een bed en breakfast te vestigen, maar dan moet je wel voldoen aan een aantaal eisen (je mag bijvoorbeeld maar een maximaal aantal kamers hebben). Indien nodig kun je ook vragen of het bestemmingsplan gewijzigd kan worden.

3. Regel je b&b vergunningen

Je hebt jouw vergunningen nodig als je een b&b wil beginnen. In dit kennisartikel lees je welke vergunningen er allemaal zijn.

4. Regel je verzekeringen en veiligheid

Zorg ervoor dat je goed verzekerd en voorbereid bent op risico's. Wat ga je doen als er brand uitbreekt of als er schade plaatsvindt? Je moet ervoor zorgen dat jouw bed en breakfast brandveilig is, maar denk ook aan zaken als legionella. Tegen dit soort risico's dien je je in te dekken én waar mogelijk te verzekeren. In dit kennisartikel vind je de belangrijkste verzekeringen voor horeca ondernemers.

5. Houd je aan de regels

Als je horeca ondernemer bent, ben je verplicht om aan een aantal eisen te voldoen, zoals de Hygiënecode en - als je met voedselwaren werkt - je inschrijven bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Schenk je ook alcohol, dan moet je voldoen aan een drank- en horecavergunning. Wil je personeel aannemen, dan moet je een risicoinventarisatie en -evaluatie (RI&E) hebben.

6. Denk aan toeristenbelasting

Het kan zomaar zijn dat jouw gemeente toeristenbelasting heft. Een gemeente doet dit als er veel toeristen zijn en de gemeente dus meer schoonmaak- en onderhoudskosten heeft. Als jouw gemeente toeristenbelasting heft, moet je een nachtregister bijhouden. 

7. Je vindbaarheid vergroten!

Als het uiteindelijk zover is, moet je natuurlijk ook nog gevonden worden. Denk dus ook aan zaken als social media, marketing, SEO en SEA en andere online marketingactiviteiten die bij kunnen dragen aan meer klanten. Houd je website actueel en vraag klanten om een reactie achter te laten, zodat je aantrekkelijker wordt voor potentiële toeristen.

Lees hier een algemeen stappenplan voor starten in de horeca.


   
ikwordhorecaondernemer.nl is een initiatief van ikwordzzper.nl.

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Om een bestand te kunnen downloaden, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf hier!
Log in om je download te openen
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download per mail toegestuurd te krijgen.