gasten online
Inloggen/lid worden
Ik wil starten
(stappenplan)

Stappenplan: een broodjeszaak beginnen

Wil jij beginnen met je broodjeszaak? In dit kennisartikel lees je hoe je stap voor stap kunt beginnen met jouw eigen broodjeszaak en lees je wat je allemaal nodig hebt om je broodjeszaak te openen.

Een broodjeszaak openen

 1. Een ondernemingsplan opstellen

Elke bedrijf heeft een ondernemingsplan nodig, waarin je onderzoekt wat de haalbaarheid van jouw plannen tot het beginnen van een broodjeszaak is. Je doet marktonderzoek en financieel onderzoek, en beschrijft wat voor ondernemer je bent. Wat zijn jouw sterke en zwakke kanten? Waar liggen jouw kansen? Een ondernemingsplan schrijf je zowel voor je jezelf als voor een eventuele financiering.

Hier vind je meer informatie over het ondernemingsplan.

2. Onderzoek de bestemming van jouw broodjeszaak!

Natuurlijk moet je ook een bestemming hebben voor je broodjeszaak. Waar wil je jouw broodjeszaak vestigen? En mag dat van de gemeente of is er een omgevingsvergunning nodig? Moet het pand verbouwd worden tot broodjeszaak of gerenoveerd misschien? Ook dan moet je een vergunning aanvragen. Extra eisen zijn nodig als het gaat om een (rijks)monument. Vraag dit na bij jouw gemeente.

3. Onderzoek welke vergunningen en eisen er gelden

Als je jouw broodjeszaak wilt openen, gelden er een aantal eisen en voorwaarden. Zo heb je te maken met milieuregels, brandveiligheid en een exploitatievergunning. Voor brandveiligheid en exploitatie kun je een vergunning bij jouw gemeente aanvragen. Wat betreft het milieu heb je vaak geen vergunning nodig, maar je moet je wel aan milieu-eisen van jouw gemeente voldoen. Hier vind je een checklist met eisen aan jouw broodjeszaak.

4. Schrijf je in bij de NVWA

Aangezien je met voedsel werkt, moet je jouw broodjeszaak inschrijven als levensmiddelenbedrijf bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

5. Volg de hygiënecode

Je houden aan een hygiënecode is verplicht als jij in horecagelegenheden zoals een broodjeszaak werkt. Je moet hiervoor een goedgekeurde hygiënecode volgen en je houden aan een HACCP-plan.

6. Vraag zo nodig een drank en horeca- en terrrasvergunning aan

Ben je van plan alcohol te schenken? Je hebt een drank- en horecavergunning nodig om alcohol te mogen verkopen en serveren in jouw horecabedrijf. Ook moeten jij en je medewerkers voldoen aan deze vergunning. Wil je een terras bij jouw broodjeszaak betrekken? Ook daarvoor heb je een vergunning nodig. 

7. Personeel aannemen? Vraag een RI&E aan

Als jij personeel aanneemt voor jouw broodjeszaak, dan moet je een RI&E, oftewel een risicoinventarisatie en -evaluatie hebben. Daarover lees je hier meer.

8. Inschrijving bij de Kamer van Koophandel

Een inschrijving bij de Kamer van Koophandel is verplicht als je jouw broodjeszaak opent. Daarover lees je in dit artikel meer.


   
ikwordhorecaondernemer.nl is een initiatief van ikwordzzper.nl.

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Om een bestand te kunnen downloaden, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf hier!
Log in om je download te openen
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download per mail toegestuurd te krijgen.