Stappenplan: starten als horecaondernemer

Als je wilt starten met een horecaonderneming zijn er een aantal stappen die je moet ondernemen. In dit artikel vind je een aantal belangrijke stappen.

 1. Ondernemingsplan maken

Elke onderneming begint met een ondernemingsplan. Hierin doe je onderzoek naar de haalbaarheid van jouw plannen. Je doet marktonderzoek, maakt een financieel plan en vertelt meer over jou als ondernemer: wat zijn je sterke en je zwakke punten? Waar liggen jouw kansen? Een ondernemingsplan schrijf je niet alleen voor een eventuele financiering, maar voornamelijk voor jezelf. Kijk op deze pagina voor meer informatie over het ondernemingsplan.

 

2. Onderzoek de bestemming van jouw horecaonderneming

Uiteraard heeft jouw horecaonderneming een bestemming nodig. Denk goed na over waar je je wilt vestigen en check bij de gemeente of er een bestemmingsplan op jouw beoogde bestemming zit, of dat er bijvoorbeeld een omgevingsvergunning nodig is. Ga je het pand verbouwen of renoveren? Dan moet je een vergunning aanvragen. Als het een monument betreft, zijn er speciale eisen aan verbonden. Dit kun je navragen bij jouw gemeente.

 

3. Houd rekening met vergunningen en eisen

Als je begint met jouw horecaonderneming, moet je je aan een aantal eisen houden. Denk aan milieuregels, brandveiligheid en een exploitatievergunning. Deze laatste twee vraag je aan bij jouw gemeente. Voor milieuregels heb je vaak geen vergunning nodig, maar je moet je wel aan milieuvoorschriften van jouw gemeente houden. Hier vind je een checklist met eisen aan een horecapand.

 

4. Schrijf je in bij de NVWA

Aangezien jij als horecaondernemer met voedselwaren werkt, moet jij jouw bedrijf inschrijven als levensmiddelenbedrijf bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

 

5. Hygiënecode volgen

Je houden aan een hygiënecode is verplicht als jij als horecaondernemer werkt. Je moet hiervoor een goedgekeurde hygiënecode volgen en je houden aan een HACCP-plan.

 

6. Vraag een drank- horeca- en terrrasvergunning aan

Je hebt een drank- en horecavergunning nodig om alcohol te mogen verkopen en serveren in jouw horecabedrijf. Ook moeten jij en je medewerkers voldoen aan deze vergunning. Als jij een terras wilt of hebt, heb je een terrasvergunning nodig.

 

7. Personeel aannemen? Vraag een RI&E aan

Als jij personeel aanneemt, moet je een RI&E, oftewel een risicoinventarisatie en -evaluatie hebben. Daarover lees je hier meer.

 

8. Schrijf je in bij de Kamer van Koophandel

Een inschrijving bij de Kamer van Koophandel is verplicht als jij begint als horecaondernemer. Daarover lees je in dit artikel meer.

 

Nog meer weten over de belangrijkste stappen bij het starten van een horecaondernemer?  Kijk eens op het Ondernemingsplein voor een uitbreid overzicht.

 

Downloads

Download op pagina tekst (Txt_DownloadOpPaginaTekst)

Download 

Voorbeeld Ondernemingsplan Rabobank

Download 

Voorbeeld ondernemingsplan horeca

Whitepaper 

In welke categorie valt jouw horecaonderneming?

Belastingdienst 

Handboek ondernemen 2020

Download 

Goed verzekerd van start in de horeca

Bekijk alle downloads

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je advies?


   
ikwordhorecaondernemer.nl is een initiatief van Martijn Pennekamp.

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Om een bestand te kunnen downloaden, moet je ingelogd zijn. Login of registreer (Txt_DownloadIntrotekst)
Log in intro tekst (Txt_DownloadLoginIntrotekst)
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download per mail toegestuurd te krijgen.