Starten als franchise horecaondernemer

Wanneer jij wilt starten met een eigen horecabedrijf, kun je bijvoorbeeld een eigen onderneming starten. Maar je kunt ook starten als franchisenemer vanuit een overkoepelende organisatie. Dan ben je wel zelf ondernemer, maar kun je toch van diverse voordelen profiteren. In dit artikel leggen we uit wat er allemaal bij komt kijken.

Franchisenemer worden in de horeca: zo werkt het!

In de horeca komen veel franchiseformules voor. Van KFC tot Starbucks, van New York Pizza tot Bagels & Beans: het zijn allemaal franchiseformules. Ben je van plan als franchisenemer te starten? Zo gaat dat grofweg in zijn werk.

 

Hoe werkt een franchiseformule?

Een franchiseonderneming zie je vaak aan de handelsnaam en het logo. Iedere franchisenemer moet voldoen aan bepaalde voorwaarden, zoals tarieven, producten, inrichting of andere bedrijfsaspecten. Dit verschilt echter per formule.

Als franchiseondernemer ben je, ondanks dat je een contract afsluit met een franchisegever, wel zelfstandig ondernemer.

 

Voordelen van franchising:

  • Grote kans dat je potentiële gasten je naam al kennen
  • Je profiteert van professionele marketing en reclame
  • Je hoeft geen administratie of inkoop te doen
  • Je krijgt vaak begeleiding van de franchisegever in het ondernemerschap
  • Je kunt ook cursussen en trainingen volgen via je franchisegever

 

Nadelen van franchising:

  • Je moet een fee betalen en soms ook kosten voor marketing en reclame en royalties.
  • Je hebt minder vrijheid wat betreft de huisstijl van de formule, zoals inrichting, de kaart of andere aspecten van je horeca onderneming
  • Je bent afhankelijk van je franchisegever: je draagt een deel van je omzet af, bepaalde acties of aanbiedingen worden van bovenaf bepaald. Ook sluit je als franchisenemer vaak een langdurig contract (vijf jaar).
  • Stoppen is lastig: tussentijdse beëindiging is vaak niet mogelijk, op uitzonderingen na. Ook zit je dan vaak aan eindafrekeningen vast.

Ben je bereid om deze risico’s te nemen? Dan kun je je verder verdiepen in franchising. We kunnen onderscheid maken tussen soft en hard franchise.

 

Hard franchise

Bij hard franchise gelden er over het algemeen harde en gedetailleerde afspraken over alle factoren van de bedrijfsvoering. Bijna alles is contractueel vastgelegd: het horecaconcept, de marketing en het productenassortiment.

 

Soft franchise

Bij soft franchise is de samenwerking veel meer flexibel. Je kunt bijvoorbeeld zelf kiezen welk productenpakket je afneemt of hebt vrijheid in je inrichting.

Wil jij graag franchisenemer worden? Informeer bij de formule of de onderneming iets voor jou is. Verdiep je in de website en ga bij vestigingen langs om zeker te weten dat het is wat je wilt. Ben je eruit en ga je starten als franchise horecaondernemer? Dan kun je verdergaan met het Stappenplan: starten als horecaondernemer.

 

LET OP Ook als franchisenemer dien je een ondernemingsplan te maken en jezelf in te schrijven bij de Kamer van Koophandel en de Belastingdienst.

 

TIP Lees ook het artikel 'Voorkom deze valkuilen als horecaondernemer' om jezelf goed voor te bereiden.

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je advies?


   
ikwordhorecaondernemer.nl is een initiatief van Martijn Pennekamp.

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Om een bestand te kunnen downloaden, moet je ingelogd zijn. Login of registreer (Txt_DownloadIntrotekst)
Log in intro tekst (Txt_DownloadLoginIntrotekst)
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download per mail toegestuurd te krijgen.