Starten in de horeca vanuit een uitkering

Heb je een uitkering en denk je erover om jouw eigen horecazaak te openen? Dat kan! De overheid wil namelijk diegenen steunen die vanuit de WW voor zichzelf beginnen. Daarom is er een regeling om met behoud van uitkering te starten als ondernemer. Natuurlijk moet je jezelf daarbij aan bepaalde regels houden. Hoe het werkt, lees je in onderstaande stappen.

Beginnen vanuit een WW-uitkering

 

1. Laat je plannen beoordelen

Als je van plan bent om een horecabedrijf zoals een restaurant, lunchroom of café te beginnen en zeker weet dat je uit het juiste ondernemershout gesneden bent, is het allereerst belangrijk om je plannen voor te leggen aan jouw werkcoach van het UWV. Hij of zij kan jou helpen met het realiseren van je plannen en je uitleggen wat de spelregels zijn. Je moet toestemming krijgen van jouw contactpersoon. Daarbij gelden bijzonderheden als je een baan had bij de overheid of in het onderwijs. 

Ook moet je van tevoren de online training 'Zelfstandig ondernemen met een WW-uitkering' volgen. Deze vind je op werk.nl. 

 

2. De onderzoeksfase

Als jouw adviseur positief over de plannen is en jij nog steeds zelfstandig wilt gaan ondernemen, kom je in de onderzoeksperiode. Deze fase duurt maximaal zes weken. Tijdens deze periode werk je jouw bedrijfsplan verder uit. Je verdiept je in zaken als haalbaarheid, financiering, locatie, verzekeringen en vergunningen, belastingzaken en maakt een ondernemingsplan.

Tijdens de onderzoeksperiode heb je geen sollicitatieplicht en behoud je jouw uitkering. Als je tijdens deze periode besluit dat een eigen onderneming toch niet voor jou is weggelegd, dan verandert er niks en behoud je dezelfde uitkering, rechten en plichten als vóór de onderzoeksfase.

 

3. Schrijf een ondernemingsplan

Een belangrijke factor in het proces is het schrijven van een ondernemingsplan, omdat een businessplan meer inzicht geeft in commerciële haalbaarheid en je toekomstperspectief. Denk niet te licht over het schrijven van jouw ondernemingsplan. Jouw werkcoach beoordeelt jouw plan en geeft alleen groen licht als de kans dat je met het bedrijf in je levensonderhoud kan voorzien groot genoeg is. Om hier een oordeel over te kunnen vellen, moet je een competentietest maken en in staat zijn het ondernemingsplan goed toe te lichten.

 

4. Haalbaar?

Is jouw ondernemingsplan goedgekeurd door het UWV en heb je officieel toestemming? Dan kun je echt aan de slag als ondernemer! Indien je het prijs op stelt, kan het UWV jou eventueel ook verder informeren of assisteren bij de praktische zaken rond het opstarten van jouw bedrijf, zoals het inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK). 

Wat jij verdient als ondernemer wordt verrekend met de uitkering. Als je winst maakt, wordt er gekeken of je uitkering aangepast wordt. Zo voorkom je dat je naderhand veel geld moet terugbetalen. 

LET OP! Je moet jouw inkomsten als ondernemer altijd doorgeven aan het UWV.

Je kunt op drie manieren als ondernemer starten als je werkloos bent:

  • met startperiode;
  • zonder startperiode, met behoud van WW;
  • zonder behoud van WW.

 

Optie 1: starten als zzp'er met startperiode

Als je jouw onderneming start op of na de dag dat je WW-uitkering in gaat, kun je gebruikmaken van de zogenoemde startperiode, die 26 weken duurt. Dit houdt in dat je alle uren aan jouw eigen bedrijf mag besteden: je hebt dus ook geen sollicitatieplicht tijdens deze fase. Je krijgt tijdens deze 26 weken 29% minder WW-uitkering. Heb je recht op minder dan 26 weken uitkering? Dan geldt de startperiode tot het einde van jouw uitkeringsperiode. Het maakt tijdens de startperiode niet uit hoeveel je verdient en hoeveel uren je als zzp’er werkt. 

Voorbeeldformule 
Was jouw nettoloon € 1.500,-? Dan ligt jouw WW-uitkering op € 1.050,- (70% van jouw nettoloon). Tijdens de startperiode krijg je 29% van je uitkering minder en houd je dus € 1.050,- - € 304,50 = € 745,50 over. 

Wil je van de startersregeling gebruikmaken? Hieraan zijn enkele voorwaarden verbonden. Zo ben je verplicht de online training ‘Zelfstandig ondernemen met een WW-uitkering’ van het UWV te volgen. Als je op of na 1 juli 2015 werkloos bent geworden en je graag zelfstandig wilt ondernemen, hoef je geen uren of inkomsten van jouw eigen onderneming op te geven tijdens de startperiode, maar is het wel noodzakelijk het Inkomstenformulier van het UWV in te vullen en op te sturen.

Let op: het is niet toegestaan om opdrachten uit te voeren voor de werkgever die je heeft ontslagen. Doe je dat wel, dan kan je uitkering stopgezet worden tot het einde van de startperiode of kun je een boete krijgen. Na afloop van de startperiode mag je wel werken voor je oude werkgever.

Doorgaan als zzp'er na de startperiode
Ga je na afloop van de startperiode door als ondernemer? Dan geef je bij het UWV aan hoeveel uur jij aan jouw bedrijf gaat besteden. Dan wordt dit aantal uur gekort op je uitkering (urenkorting). De uitkering stopt zodra de inkomsten uit jouw bedrijf hoger zijn dan 87,5% van jouw uitkering.

 

Optie 2: starten zonder startperiode, met behoud van WW

Besluit je om te starten zonder startperiode dan word je WW-uitkering opnieuw berekend. Sinds 1 juli 2015 berekent het UWV een fictief inkomen per maand. Dit inkomen is gebaseerd op het dagloon dat je had in loondienst, omgerekend naar een uurloon. Het aantal uren dat je werkt als zelfstandige wordt vermenigvuldigd met dat fictieve uurloon en vervolgens van je uitkering afgetrokken.

Je bent verplicht om het aantal gewerkte uren door te geven aan het UWV. Je bent overigens ook verplicht om te blijven solliciteren.

 

Optie 3: starten zonder WW

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om zonder uitkering te starten. Dan zet je jouw uitkering stop via het Wijzigingsformulier WW.

 

5. Wat als het niet lukt? Stoppen als zzp’er

Besluit je om niet door te gaan met je bedrijf? Dit geef je door via het Wijzigingsformulier WW via het UWV. Als je aan de eisen van het UWV voldoet, heb je gewoon weer recht op je WW-uitkering en kun je deze dus opnieuw aanvragen. Dit heet herleving van jouw WW. Hoe veel en hoe lang je een uitkering krijgt, hangt van diverse zaken af. Je kunt dit dus het beste bespreken met je adviseur van het UWV.

Meer informatie over starten vanuit een uitkering vind je via www.uwv.nl.

Downloads

Download op pagina tekst (Txt_DownloadOpPaginaTekst)

Stappenplan 

Starten vanuit een WW-uitkering

Bekijk alle downloads

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je advies?


   
ikwordhorecaondernemer.nl is een initiatief van Martijn Pennekamp.

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Om een bestand te kunnen downloaden, moet je ingelogd zijn. Login of registreer (Txt_DownloadIntrotekst)
Log in intro tekst (Txt_DownloadLoginIntrotekst)
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download per mail toegestuurd te krijgen.