gasten online
Inloggen/lid worden
Ik wil starten
(stappenplan)

Starten met een restaurant

Wil jij jouw eigen restaurant openen? Wil je beginnen als restauranteigenaar en wil je weten hoe je stap voor stap te werk moet gaan? In dit artikel lees je meer over je eigen restaurant beginnen.

Een eigen restaurant beginnen

Is het jouw grootste wens om je eigen restaurant te beginnen? In dit artikel geven we je een aantal handvatten om over na te denken als je voor het eerst een restaurant gaat beginnen.

Financieren van jouw restaurant

Een restaurant, of eigenlijk: iedere horecagelegenheid, openen, kost geld. Veel geld. Zorg daarom dat je van tevoren goed in kaart hebt gebracht hoeveel geld je nodig hebt en hoe je de start van jouw restaurant gaat financieren. Juist in het begin moet je vooral veel investeren en het kan dus wel even duren voor je winst maakt. Realiseer dit en zorg dat je van tevoren hier goed over na hebt gedacht.

Onderzoek en ondernemingsplan

Jij weet natuurlijk precies wat je wilt gaan doen, maar is daar ook behoefte aan? Sluit jouw wens wel aan bij dat van jouw doelgroep? En heb je de benodigde vergunningen en verzekeringen? Wil je zoveel mogelijk nieuwe klanten? Wil je bestaande klanten terug laten keren? Wil je je meer richten op biologische en duurzame producten? Wat wil je uitstralen? Waar zie je jezelf over vijf jaar? In een ondernemingsplan schrijf je precies op wat je plannen zijn en wat je nodig hebt om deze uit te voeren. Een ondernemingsplan is onmisbaar bij het starten als horecaondernemer!

TIP Lees hier je welke vergunningen je nodig hebt.

Locatie en ruimte vinden voor jouw restaurant

Denk goed na over wat voor ruimte je wil gebruiken als je jouw restaurant gaat openen. Op welke locatie zit jouw restaurant? Waar zitten je concurrenten? Is het makkelijk bereikbaar en is het een populaire straat of plek? Is er ruimte voor een terras of wil je veel parkeerruimte? Is openbaar vervoer in de buurt? Wil je later uitbreiden? Zo ja: is er dan wel ruimte voor of ben je bereid dan te verhuizen? Locatie kan jouw restaurant maken of breken: denk hier dus goed over na en maak geen overhaaste beslissingen. Denk ook goed na over de ruimte en hoe je dit wil inrichten. Is er voldoende plaats om jouw wensen te realiseren?

Apparatuur en techniek

Hoe moet de bediening de bestellingen opnemen? Wordt dit een draadloos bestelsysteem? En wat voor kassasysteem wil je gebruiken? De goede oude geldla is behalve niet erg veilig ook niet meer van deze tijd. Nadenken over techniek en apparatuur is dus erg belangrijk - aangezien dit ook geld kost en je hier dus rekening mee dient te houden als je je financiën in kaart wil brengen. Ook over apparaten zoals keukenapparatuur moet je goed nadenken. Wat heb je nodig? Een buffetrestaurant vraagt heel ander apparatuur dan een à la carte restaurant. Heb je rekening gehouden met deze investeringen - of wil je liever leasen? De mogelijkheden zijn tegenwoordig uitgebreid.

Een kaart opstellen voor jouw restaurant

Natuurlijk: de menukaart is één van de, al dan niet dé, belangrijkste factoren van een succesvol restaurant. Wat jij op je menukaart aanbiedt, moet jouw doelgroep aanspreken. Ga je voor exclusief of wil je juist toegankelijk voor iedereen zijn? Richt je je op een bepaalde keuken? Wat wordt jouw specialiteit? Ook moet jouw menukaart passen bij jouw uitstraling: straal je luxe uit, dan wil je dat jouw gerechten dat ook doen.

Horeca personeel vinden

Jij hebt wellicht de ideeën: de uitvoering kun je nooit alleen. Je bent afhankelijk van goed keukenpersoneel en goede bediening. Wat voor team wil je en wat vind je belangrijk aan jouw personeel? Als je dat voor jezelf op een rijtje hebt, kun je aan de slag met het zoeken naar het geschikte personeel.

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je advies?


   
ikwordhorecaondernemer.nl is een initiatief van ikwordzzper.nl.

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Om een bestand te kunnen downloaden, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf hier!
Log in om je download te openen
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download per mail toegestuurd te krijgen.