Veel voorkomende valkuilen in de horeca

Als ondernemer in de horeca wil je van je restaurant, café of lunchroom een succes maken. Dat houdt in: je gasten tevreden houden, voldoende omzet maken en naamsbekendheid opbouwen. Dat gaat niet vanzelf en gaat met vallen en opstaan. Voorkom fouten en vergroot je kans op succes!

Voorkom deze fouten als horecaondernemer!

 

Valkuil 1 – Jezelf onvoldoende voorbereiden

Je staat te springen om aan de slag te gaan en hebt duidelijk in je hoofd hoe je jouw onderneming voor je ziet. Dat is genoeg toch? Het is echter een must om jouw plannen goed uit te denken en op papier te zetten. Dat doe je met een ondernemingsplan. Hierin beantwoord je vragen voor jezelf:

  • Wat zijn je plannen en wie is je doelgroep?
  • Wat maakt jou uniek ten opzichte van je concurrenten?
  • Is er überhaupt vraag naar jouw idee?
  • Hoe ga je het bekostigen?
  • Waar ga je je vestigen en welke vergunningen heb je daarvoor nodig?

En nog veel meer. Een ondernemingsplan schrijf je voor jezelf om je plannen inzichtelijk en helder te maken. Een goede voorbereiding is écht het halve werk!

 

Valkuil 2 – Geen enkele financiële buffer hebben

Een eigen horecaonderneming kost geld: veel geld. Dat geld komt je niet vanzelf aanwaaien. Houd er rekening mee dat je in ieder geval in het eerste, of de eerste twee jaar geen winst maakt. Je moet investeren in apparatuur, inrichting, personeel: je omzet is bij lange na geen winst. Houd ook rekening met btw en belastingen. Juist in het eerste jaar ben je relatief veel kosten kwijt. Bereid jezelf hierop voor door een goede reserve te creëren.

 

Valkuil 3 – Niets uit handen willen geven

Teveel geld uitgeven is één ding; niets willen uitgeven is het andere uiterste. Als horecaondernemer heb je het razend druk met het opbouwen en draaiende houden van jouw bedrijf. Boekhouding en administratie is een ontzettend belangrijk onderdeel van ondernemen – júist in de horeca. Ben je geen ster in cijfers? Wees wijs en besteed het dan uit: een boekhouder betaalt zich bijna altijd terug. Een boekhouder of accountant weet exact op welke financiële regelingen of voordelen jij recht hebt. Zo kun jij je storten op het succesvol draaiende houden van jouw bedrijf!

 

Valkuil 4 – Denken dat jouw gasten vanzelf aan komen waaien

Je weet wat je wilt en weet dat je het kunt. Maar dat weten je gasten niet: je moet jezelf bewijzen. Wees positief en hoopvol, maar blijf ook realistisch. Er zijn genoeg concurrenten!

TIP In dit kennisartikel geven we je een aantal tips om je naamsbekendheid te vergroten als horecaondernemer.

 

Valkuil 5 – Jezelf en jouw bedrijf niet verzekeren

Het is misschien wel de fout met de grootste gevolgen: geen verzekeringen afsluiten. Je denkt dat je nooit ziek bent bijvoorbeeld – of dat je zo voorzichtig bent en je toch niets overkomt. Je denkt dat inbraak of diefstal bij jou niet gebeurt en brand- of waterschade al helemaal niet. Als je jezelf hier niet voor verzekert, is de kans groot dat je jouw bedrijf kunt opdoeken mocht het je onverhoopt overkomen.

TIP Denk ook na over eigen verzekeringen, zoals een zorgverzekering, arbeidsongeschiktheidsverzekering en pensioenopbouw.

TIP In dit artikel lees je welke verzekeringen je nodig hebt als horecaondernemer.

 

Valkuil 6 – Niet nadenken over je risico’s

Je kunt het hierboven al lezen: brand- of waterschade, inbraak, maar ook glasschade, arbeidsongeschiktheid, diefstal, aansprakelijkheid zijn veelvoorkomende risico’s in de horeca. Om van jouw bedrijf een succes te maken is het verstandig om de kansen op deze risico’s zoveel mogelijk te verkleinen.

TIP In dit artikel lees je veel voorkomende risico’s in de horeca.

Downloads

Download op pagina tekst (Txt_DownloadOpPaginaTekst)

Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit 

Arbeidsrisico's in de horeca

Download 

Goed verzekerd van start in de horeca

Cijfers en trends 

ABN AMRO | Prognose 2020/2021

Bekijk alle downloads

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je advies?


   
ikwordhorecaondernemer.nl is een initiatief van Martijn Pennekamp.

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Om een bestand te kunnen downloaden, moet je ingelogd zijn. Login of registreer (Txt_DownloadIntrotekst)
Log in intro tekst (Txt_DownloadLoginIntrotekst)
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download per mail toegestuurd te krijgen.