Error loading Partial View script (file: ~/Views/MacroPartials/Ikwordzzper/Global/HeaderIWZ.cshtml)

Wat betekent horeca en wat valt er onder horeca?

Iedereen heeft te maken met horeca, je ontkomt er niet aan. Grote uithangborden op de hoek van de straat, café, restaurant: het zijn onderdelen van de horeca. Dat weten we allemaal. Maar wat is horeca nou eigenlijk en waar staat horeca voor?

Wat betekent horeca?

Horeca is niets anders dan de woorden hotel restaurant en café samengevoegd. Horeca omvat de bedrijfstak van alle diensten die horen bij hotels, restaurants en cafés. Maar wat dacht je van een ijssalon, snackbar, of de sportkantine...? Het valt allemaal onder de noemer horeca.

Verschillende vormen van horeca

Een baan in de horeca of een horecaonderneming starten, is niet niks. Meestal werk je op tijden dat andere vrij zijn. Met als hoogtepunt de weekenden. Maar werk je in een lunchroom dan ben je natuurlijk eerder klaar en is de sluit op winkeltijden. Naast het werken in een lunchroom, café, restaurant en hotel zijn er nog veel meer horeca gerelateerde banen. Heb je weleens gedacht aan een kok, een afwashulp en het kamermeisje. Ook zij maken deel uit van de horeca. De sportkantine, schoolkantine of het restaurant in het ziekenhuis. En wat dacht je van een kok in een kombuis van een schip, een creatief beroep, hij moet goed plannen wat hij meeneemt aan etenswaren want een schip komt soms weken niet aan vaste wal. Kortom de horeca is veel breder dan je denkt. 

Welke horeca-activiteiten mogen er plaatsvinden in een pand?

Al deze horecabedrijven zijn onderverdeeld in verschillende categorieën. Op een bestemmingsplan staat omschreven welke horeca categorie waar mag plaats vinden. Wil jij weten hoe een pand bestemd is en welke horeca-activiteit er plaats mag vinden in het betreffende pand? Kijk dan op ruimtelijkeplannen.nl, vul de postcode en huisnummer in en zie hoe het pand bestemd is. Er zijn altijd gebieden waar de horecaplannen nog niet zijn vast gesteld. Heb jij zelf een goed plan met horeca-activiteit op een mooie locatie? Werk je plan uit, en doe een aanvraag.

Horeca-activiteiten verdeeld in categorieën

De horeca is onderverdeeld in verschillende categorieën. Van lichte horeca zoals bijv. een ijssalon tot zware horeca. Onder de laatste categorie horen bijvoorbeeld discotheken en nachtclubs. Je kunt je voorstellen dat laatstgenoemde tot meer overlast zorgt dan een horecagelegenheid uit de eerste categorie. Daarom wordt er onderscheid gemaakt en mag je niet zomaar overal iedere horeca-activiteit toepassen. Een overzicht van de verschillende horeca categorieën vind je in de download onderaan deze pagina.

Horeca gaat mee met zijn tijd

Ook in de horeca hebben we trendzetters, je moet mee met je tijd. Luister naar je gasten, waar heeft deze behoefte aan? Weg met de oubollige cafés en op naar een stijlvolle moderne zaak. Door de verandering en vernieuwingen is het soms lastig om een horecagelegenheid onder te brengen in bovenstaande categorieën. Er komen steeds meer verrassende concepten bij. We hebben een aantal trends op een rijtje gezet:

  • Natuurlijke en duurzame restaurants/ hotels, veelal met streekgebonden producten en zelfs materialen
  • Een plek waar je kunt eten, drinken en later op de avond kan dansen
  • Hotels waar eten en drinken een belangrijke rol speelt. Soort restaurant met een hotelkamer.
  • Ontbijt en lunch concepten in de stad. Airbnb brengt veel toeristen naar de grote steden, zij zoeken leuke lunchplekjes. Ook de foodvloggers zijn nog altijd in opkomst en zoeken leuke hippe plekjes met mooi geserveerde drankjes, smoothies en hapjes. Dus alles fotoproof geserveerd graag!

Wees creatief en denk vooral out of the box.

Maar hoe trendy of vernieuwend je ook bent, je zult altijd bepaalde vergunningen moeten bezitten en cursussen voldoende moeten afronden voor je een horecabedrijf mag beginnen. Kom met een goed ondernemersplan en kijk of jouw plan financieel haalbaar is.   

Downloads

Download op pagina tekst (Txt_DownloadOpPaginaTekst)

Whitepaper 

In welke categorie valt jouw horecaonderneming?

Bekijk alle downloads

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je advies?


   
ikwordhorecaondernemer.nl is een initiatief van Martijn Pennekamp.

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Om een bestand te kunnen downloaden, moet je ingelogd zijn. Login of registreer (Txt_DownloadIntrotekst)
Log in intro tekst (Txt_DownloadLoginIntrotekst)
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download per mail toegestuurd te krijgen.