Welke verzekeringen heb ik nodig als horecaondernemer?

Jij gaat enthousiast van start als horecaondernemer. Je hebt uitgezocht welke vergunningen je nodig hebt en bent klaar om van jouw horecabedrijf een succes te maken. Maar heb je wel gedacht aan welke verzekeringen je nodig hebt? In dit kennisartikel lees je welke verzekeringen je het beste kunt afsluiten.

Verzekeringen voor jouw horecabedrijf

 

Algemene verzekeringen

Algemene verzekeringen zijn voor iedere ondernemer verstandig om af te sluiten - ongeacht of je horecaondernemer bent of niet.

 

Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering dekt schade als je onverhoopt arbeidsongeschikt raakt. Een AOV dis een vangnet als je (tijdelijk) ziek raakt en waarborgt jouw inkomen. Veel zzp'ers denken dat een AOV heel duur is, echter hoeft dat niet zo te zijn. 

 

Zorgverzekering

Kom je uit loondienst en had je via je werkgever een collectieve zorgverzekering? Als zelfstandig ondernemer ben je zelf verantwoordelijk voor je zorgverzekering. Je kunt jouw zorgverzekering uit loondienst gewoon voortzetten, alleen vervalt dan het collectief.

LET OP Als zelfstandig ondernemer betaal je ook de premie Zorgverzekeringswet (Zvw). Dit is een bijdrage over je belastbare inkomen komt en bovenop je zorgpremie.

 

Welke schadeverzekeringen zijn belangrijk voor jouw horecaonderneming?

Als horecabedrijf heb je te maken met diverse risico's: een ongeluk zit in een klein hoekje. Je bent natuurlijk uiteindelijk zelf verantwoordelijk voor welke verzekering je afsluit, maar wij raden je aan om in elk geval onderstaande verzekeringen af te sluiten.

 

Opstalverzekering

Een opstalverzekering is een verzekering voor het pand. Als er onverhoopt brand uitbreekt bijvoorbeeld, dan kun je via je opstalverzekering de schade verhalen. Met een uitgebreide opstalverzekering kun je jouw pand ook verzekeren tegen water- en stormschade.

LET OP Je komt alleen in aanmerking voor deze verzekering als je eigenaar (en dus geen huurder) van het pand bent.

 

Huurdersbelangverzekering

Huur je jouw horecapand? Dan kom je voor deze verzekering in aanmerking. Deze verzekering dekt schade aan bepaalde verbouwingen (een nieuwe keuken bijvoorbeeld) of aanpassingen die je op eigen kosten hebt gedaan aan het pand. Aan wat voor schade moet je dan denken? Brand, ontploffing, storm, rook- en roetschade, blikseminslag of aanrijding bijvoorbeeld.

LET OP Heb je bepaalde zaken overgenomen van de vorige huurder? Denk aan een parketvloer of bepaald timmerwerk? Ook deze zaken kun je als huurdersbelang aanmerken en verzekeren.

 

Inventaris- of goederenverzekering

Een opstal- of huurdersbelangverzekering dekt alleen de schade aan het pand, niet aan de inventaris. Een inventarisverzekering (ook wel inboedelverzekering) dekt schade aan je inboedel, zoals je inrichting en apparatuur en is nodig voor jouw zakelijke inventaris. Met een inventaris- of goederenverzekering verzeker je jouw inventaris tegen diefstal of schade door bijvoorbeeld brand, inbraak of storm.

 

Bedrijfsschadeverzekering

Als jouw bedrijf schade ondervindt door bijvoorbeeld brand, loop je (tijdelijk) inkomsten mis. Een bedrijfsschadeverzekering zorgt ervoor dat je in dat geval toch je vaste lasten zoals je hypotheek en personeelskosten kunt betalen. Let er overigens wel op dat de bedrijfsschadeverzekering alleen de vaste lasten dekt en niet geen variabele kosten zoals inkoop.

 

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

In de drukte van de horeca kan het voorkomen: jij of een personeelslid brengt schade toe aan (de eigendommen van) een klant. Of: een van je medewerkers brengt schade toe aan de spullen van een andere medewerker, of jij brengt schade toe aan een van je personeelsleden toe. Je bent in dat geval aansprakelijk voor de schade. Een aansprakelijkheidsverzekering dekt de financiële gevolgen hiervan.

 

Rechtsbijstandverzekering

Stel: je raakt onverhoopt in een juridisch conflict met een leverancier of personeelslid. Een advocaat inhuren loopt aardig in de kosten. Een rechtsbijstandverzekering verzekert (een deel van) de kosten van juridische procedures. Wat er precies wordt gedekt, hangt van de situatie af. Bij deze verzekering stel je vaak van tevoren met je verzekeraar af hoeveel er maximaal vergoed wordt.

 

Geldverzekering

In jouw horecaonderneming wordt waarschijnlijk veel met contant geld gewerkt. Met een geldverzekering dek je diefstal, beroving of verlies van kasgeld, maar ook inbreng van vals geld.

 

Overige verzekeringen

  • Glasverzekering: schade van ruiten wordt niet gedekt door je opstal- of huurdersbelangverzekering. Hiervoor dien je een aparte verzekering af te sluiten
  • Garderobeverzekering: schade of diefstal van jassen van je klanten wordt met deze verzekering gedekt. Met name voor discotheken of gelegenheden waarbij het verplicht is om van de garderobe gebruik te maken is deze verzekering interessant.
  • Computerverzekering: hoe meer automatisering in jouw bedrijf, hoe interessanter deze verzekering voor je is. Deze verzekering dekt schade bij bijvoorbeeld computerstoringen.
  • Evenementenverzekering: organiseer je evenementen in jouw horecabedrijf? Met deze verzekering worden de kosten vergoed als het evenement (buiten jouw schuld om) niet door kan gaan of wordt geannuleerd.
  • Ongevallenverzekering: een ongevallenverzekering geldt bij invaliditeit of overlijden. Je kunt dit afsluiten voor zowel jezelf als voor jouw werknemer(s).
  • Ziekteverzuimverzekering: als jij personeel hebt dat onverhoopt ziek raakt, helpt deze verzekering je de financiële risico's te dekken. Je bent als werkgever namelijk verplicht om maximaal 104 weken minimaal 70% van het loon door te betalen als jouw medewerker ziek raakt.
  • Vervoersverzekering: als jij werkt met (bestel)busjes of andere transportmiddelen, kun je deze zakelijk verzekeren tegen schade of schade.

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je advies?


   
ikwordhorecaondernemer.nl is een initiatief van Martijn Pennekamp.

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Om een bestand te kunnen downloaden, moet je ingelogd zijn. Login of registreer (Txt_DownloadIntrotekst)
Log in intro tekst (Txt_DownloadLoginIntrotekst)
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download per mail toegestuurd te krijgen.