Welke diploma's of certificaten moet ik hebben als horecaondernemer?

Om van jouw horecaonderneming een succes te maken, moet je over een aantal certificaten beschikken. Welke horecapapieren moet jij zeker hebben als ondernemer? Dat lees je in dit kennisartikel.

BHV

Bedrijfshulpverlening is verplicht voor iedere werkgever: dit is vastgelegd in de Arbowet. BHV beschermt je bij ongevallen, brand en ontruiming. Met een BHV-cursus kan jij of kunnen je medewerkers ingrijpen bij (medische) noodgevallen, brand of andere noodsituaties. Er moet altijd meer dan één BHV'er in je bedrijf aanwezig zijn: over het algemeen wordt er minimaal twee BHV'ers aangeraden.

 

Hygiënecode: HACCP

Iedereen die werkt met voedsel en drank moet aan de voedselveiligheid voldoen. Daarom moet je je aan de Hygiënecode (HACCP) houden. Jij en je medewerkers moeten een training of instructie hebben gevolgd zodat zij op de hoogte zijn van de HACCP-regels. Bij inspectie van de Voedsel- en Warenautoriteit kan er namelijk gecontroleerd worden in hoeverre jij en je medewerkers op de hoogte zijn van de Hygiënecode.

 

Allergenendeclaratie

Voedselallergieën komen vaak voor: je moet daarom je gasten kunnen informeren over eventuele allergenen in jouw gerechten of drankjes. Dit is vastgelegd in de Allergenenwet die sinds 13 december 2014 geldt.  Dit kun je doen door het bijvoorbeeld op de menukaart te vermelden of door het zelf mondeling toe te lichten. In het laatste geval moet je een e-learning volgen.

 

Sociale Hygiëne

De Verklaring Sociale Hygiëne is verplicht voor alle leidinggevenden in de horeca. Hiervoor moet je een cursus of training volgen. Je kunt dit ook via een zelfstudie volgen. Je krijgt dan de Verklaring kennis en inzicht sociale hygiëne en wordt ingeschreven in het Register Sociale Hygiëne. Je leert onder andere welke invloed alcohol en drugs op elkaar en in combinatie met geneesmiddelen hebben, leert meer over alcoholmisbruik spelautomaten, maar ook bouwkundige en technische voorzieningen van de inrichting van een horecaonderneming en de gedragskenmerken van diverse doelgroepen. Minimaal twee mensen moeten hiervan in het bezit zijn. 

TIP Lees ook welke vergunningen je als horecaondernemer moet hebben

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je advies?


   
ikwordhorecaondernemer.nl is een initiatief van Martijn Pennekamp.

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Om een bestand te kunnen downloaden, moet je ingelogd zijn. Login of registreer (Txt_DownloadIntrotekst)
Log in intro tekst (Txt_DownloadLoginIntrotekst)
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download per mail toegestuurd te krijgen.