Welke regels, verboden en eisen gelden in de horeca?

Als horecaondernermer heb je met allerlei vergunningen, eisen en wetten te maken: van openbare orde tot veiligheid, van rookverbod tot muzieklicentie. In dit artikel hebben we kort op een rijtje gezet wat er verboden is en welke regels en eisen voor jou gelden.

Welke regels gelden voor mij als horecaondernemer?

 

Algemene Plaatselijke Verordening (APV)

Deze wetgeving behandelt de openbare orde en veiligheid binnen je gemeente. Je moet aan een aantal voorwaarden voldoen om volgens de regels van jouw gemeente te werken. Deze kun je vaak vinden op de website van je gemeente. Wat kun je verwachten van de APV? Het bevat regels over:

 • Vergunningen en ontheffingen
 • In hoeverre je de (openbare) weg mag gebruiken voor bijvoorbeeld een feest of muziek
 • Openings- en sluitingstijden*
 • Het plaatsen van een terras
 • Geluid- en lichthinder
 • Reclame
 • Afvalbakken
 • Overlast en baldadigheid
 • Toezicht op horecabedrijven
 • Handel in een horecabedrijf**

*Wil je jouw bedrijf openen buiten de gestelde sluitingstijden, dan kun je hiervoor een ontheffing aanvragen bij je gemeente.
**Wil je verkoopdemonstraties houden of kleinhandel drijven? Dan heb je vaak een vergunning nodig die je aanvraagt bij je gemeente.

 

Exploitatievergunning

Als jij start als horecaondernemer, heb je in de meeste gevallen een exploitatievergunning horecabedrijf nodig. Deze vergunning regelt onder andere openbare orde, veiligheid en zedelijkheid.

TIP Lees ook het artikel ‘Welke vergunningen heb ik nodig als horecaondernemer?

 

Bevoorrading

Ook wat betreft bevoorradingstijden hebben veel gemeenten regels opgesteld: je mag dan buiten deze tijden niet laden of lossen in de binnenstad. Wil je buiten de tijden laden en lossen, kun je een ontheffing aanvragen bij je gemeente.

 

Plaatsen van reclame op de weg

Als je een bord, spandoek of verwijzingsborden wilt plaatsen op de weg, moet je toestemming vragen aan de gemeente. Je moet dan voldoen aan een aantal voorwaarden: je mag bijvoorbeeld geen reclame plaatsen op of bij rijkswegen.

 

Verkopen van tabak?

Wil jij tabak verkopen in je horecabedrijf? Dan mag je deze alleen aan mensen ouder dan 18 jaar verkopen. Je moet dan vragen om een identiteitsbewijs, tenzij deze overduidelijk ouder is dan 18 jaar. Jouw personeel dat tabak verkoopt mag niet jonger zijn dan 16. Ook mag je er geen reclame voor maken en niet via een automaat verkopen tenzij de automaat standaard vergrendeld is, alleen door mensen van 18 jaar en ouder gebruikt kan worden en binnen, in het zicht van jou en je personeel, staat.

 

Rookverbod

Er mag niet gerookt worden in horecagelegenheden, of je nu een hotel, restaurant of café hebt. Het geldt voor zowel eigenaars als werknemers en bezoekers. Op terrassen die niet afgesloten zijn en in afgesloten rookruimtes mag er wel worden gerookt. In rookruimtes mag je niet bedienen. Een boete bij het overtreden van het verbod kost je minimaal € 600,-.

 

Inrichtingseisen

Heb je een drank- en horecavergunning nodig? Jouw horecaonderneming moet dan voldoen aan de eisen van het Besluit eisen inrichtingen Drank- en Horecawet.

Dit houdt in:

 • Er moeten twee toiletgelegenheden zijn met de mogelijkheid om handen te wassen in de ‘onmiddellijke nabijheid’
 • Er moet ventilatie zijn die in verbinding is met de buitenlucht
 • In jouw horecabedrijf moet elektriciteit, drinkwater en een telefoon aanwezig zijn.

 

Jongeren in dienst nemen

Wil je een jongere in dienst nemen? Dan dien je je te houden aan de werk- en rusttijden. Je mag geen kinderen onder 16 jaar laten werken in ruimtes waar alcohol wordt geschonken. Jongeren van 13 tot 16 jaar mogen na schooltijd en in de vakanties onder bepaalde voorwaarden werken. Vanaf 15 jaar oud heb je te maken met het minimumjeugdloon.

 

Muzieklicentie

Grote kans dat jij muziek draait in jouw horecabedrijf. Dit gaat echter niet zomaar: je moet hiervoor toestemming hebben van de componist, tekstschrijver en muziekuitgever. Als deze de exploitatie van hun muziekauteursrecht via Buma/Stemra hebben vastgelegd, dan moet je dit met Buma regelen. Buma geeft licenties uit – houd er rekening mee dat dit geld kost. Sena regelt rechten van muzikanten en producenten – die hun vergoeding via muzieklicentie krijgen. Je kunt ook gebruikmaken van muziek dat rechten-inclusief is, waardoor je geen licentie nodig hebt.

Bron: Ondernemersplein.nl.

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je advies?


   
ikwordhorecaondernemer.nl is een initiatief van Martijn Pennekamp.

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Om een bestand te kunnen downloaden, moet je ingelogd zijn. Login of registreer (Txt_DownloadIntrotekst)
Log in intro tekst (Txt_DownloadLoginIntrotekst)
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download per mail toegestuurd te krijgen.