gasten online
Inloggen/lid worden
Ik wil starten
(stappenplan)

Horeca-ondernemers in Breda serveren drankjes op terras uit onder applaus

5 maart 2021

Even zat het terras van horeca-ondernemer Johan de Vos in Breda als vanouds vol. Omroep Brabant meldde dat de eerste biertjes en wijntjes onder applaus van de bezoekers werden uitgeserveerd.

In no-time zaten alle tafeltjes op het terras vol. Na ongeveer een half uurtje meldden zich enkele boa's bij het terras. Na een kort gesprek met de eigenaar moest het terras weer worden afgebroken. Tafeltjes worden op hun kop gezet. Mensen blijven met hun biertje nog in de hand staan op de plek waar net nog hun tafeltje stond.

Iedereen kruipt bij elkaar

"Daarnet stond alles er netjes bij. En nu zie je wat je krijgt: iedereen kruipt weer door elkaar heen. Dat is juist wat je niet wil, toch?", zegt Johan de Vos. Hij weet nog niet hoe hoog de boete is die hij krijgt. "Daarover wordt nog overlegd, begrijp ik. Alles wat minder is dan 4000 euro is meegenomen."

Hij hoopt wat bereikt te hebben met zijn protestactie. "Ik hoop dat iedereen gezien heeft wat er mogelijk is. Kies gewoon voor het veilige, voor het reguleerde in plaats van de 'park-setting'." De Vos doelt op de parken die volstroomden met mensen met het mooie weer, terwijl de terrassen gesloten moesten blijven.

Aanvankelijke bijval

De Vos had al eerder aangekondigd dat hij op 2 maart zijn terras ging openen. Aanvankelijk kreeg hij veel bijval van andere horecazaken die mee wilden doen met de protestactie. Maar toen puntje bij paaltje kwam, kozen veel uitbaters voor een andere manier van actievoeren.

In Amsterdam waarschuwde burgemeester Femke Halsema de horecaondernemers dat er zou worden opgetreden als ze tegen de coronaregels in hun terras openden. Dit gebeurde bij café Del Mondo op de Nieuwmarkt, waar mensen genoten van een drankje op het terras. De uitbater heeft de zaak kort na opening weer gesloten.

Halsema riep de Amsterdamse horeca op om hun terrassen niet te openen. Een stille protestactie, zoals een terras afgezet met bijvoorbeeld roodwit lint of met omgekeerde tafels, wordt ongemoeid gelaten. Maar het werkelijk openen van terrassen is vanwege de coronapandemie niet toegestaan. Horecazaken die toch opengaan, riskeerden sluiting

Ook in Vlaardingen, Haarlem, Rotterdam en Arnhem openden cafés het terras.

Foto: Door Shawn Lipowski (Shawnlipowski) - Eigen werk, CC BY 2.5

Terug naar overzicht


   
ikwordhorecaondernemer.nl is een initiatief van ikwordzzper.nl.

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Om een bestand te kunnen downloaden, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf hier!
Log in om je download te openen
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download per mail toegestuurd te krijgen.