gasten online
Inloggen/lid worden
Ik wil starten
(stappenplan)

Dé horecatrends voor 2019: dit mag je niet missen

25 november 2018

We gaan de laatste maanden van het jaar in. Dat betekent: tijd om vooruit te blikken. Wat worden de belangrijkste horecatrends in 2019? Foodyard.nl vroeg dit aan Wouter Verkerk, trendwatcher en adviseur op het gebied van horeca en gastvrijheid.

1. Aziatische invloeden

Dumplings, stoommandjes en sushi zijn al niet meer weg te denken van de menukaarten. Voor het komende jaar voorspelt Wouter dat de invloed vanuit de Aziatische keuken alleen maar groter zal worden. “We zien al jaren een sterke invloed uit Azië. Die invloed blijft, maar vermengt zich met andere culturen.” De Thaise, Chinese en Vietnamese keuken zijn populair en ook de Koreaanse keuken is sterk in opkomst. Door de vermenging van die verschillende culinaire culturen, ontstaan verrassende concepten. Wouter noemt Singapore als de plek waar deze samensmelting nu al zichtbaar is: “Singapore is dé culturele melting pot van de Aziatische wereld. Als er één plek is waar volop vernieuwing en inspiratie te vinden is, dan is het daar.”

 

2. Let’s get digital

Technieken ontwikkelen zich razendsnel. Wouter voorspelt dat er in 2019 veel ondersteuning zal komen die het makkelijker maakt om het mensen naar de zin te maken. “Denk aan apps die het voor gasten gemakkelijk maken een bestelling door te geven of profielen die informatie over gasten bevatten en het mogelijk maken nog veel beter in te spelen op individuele (dieet)wensen.” Als voorbeeld van deze horecatrend noemt de horecatrendwatcher een digitale menukaart waarop alleen de gerechten en dranken staan die een gast ook ‘mag’ eten of drinken.

 

3. Bewuste leefstijl

Steeds meer mensen kiezen voor een bewuste(re) leefstijl. Het is belangrijk om daar als horeca-ondernemer handig op in te spelen. “Kies voor meer verantwoorde maaltijden, zorg voor minder waste en kies voor oplossingen die het milieu minder belasten”, raadt Wouter aan. Ook de alcoholconsumpie van veel gasten neem af. “Mensen drinken steeds minder alcohol. Het gaat van ‘gieten’ naar meer genieten.”

 

4. Maak contact

Persoonlijke aandacht is voor gasten steeds belangrijker om ergens naartoe te gaan. Het gebrek daaraan is dan ook reden genoeg om ergens niet meer terug te komen. “Dat zal je in 2019 nog veel sterker merken”, voorspelt Wouter. “Van de horeca van vandaag verwacht een gast dat je hem bij de hand neemt en een onvergetelijk moment bezorgt. Ron Blaauw schreef hierover bijvoorbeeld: ‘wij verkopen geen dranken, zelfs geen eten, wij verkopen momenten om nooit meer te vergeten!’ Daar draait het steeds meer om, een gast moet voelen dat je moeite voor hem doet.”

 

5. Het personeelstekort

Het personeelstekort in de horeca dwingt ondernemers creatief na te denken over de invulling van het concept. Dat zal volgend jaar nog veel sterker voelbaar zijn. “Met weinig personeel is een heel uitgebreid assortiment niet haalbaar”, noemt Wouter als voorbeeld. “Veel ondernemers zullen een focus kiezen; minder keuze, maar hetgeen dát er is, is heel goed.” Het personeelstekort leidt tot een sterker bewustzijn van de afhankelijkheid van goede mensen in de horeca, maar dat ziet de trendwachter niet als een negatieve ontwikkeling. “Ook gasten moeten zich vaker realiseren dat alles wat zij willen nou eenmaal niet altijd tegen de allerlaagste prijs mogelijk is. Goede kwaliteit heeft altijd een prijs, die prijs zal je zien oplopen in het komende jaar. Een glas bier voor €4,50? Als de service geweldig is dan sta je versteld van het aantal mensen dat bereid is het ervoor te betalen!”

Bron: www.foodyard.nl

Terug naar overzicht


   
ikwordhorecaondernemer.nl is een initiatief van ikwordzzper.nl.

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Om een bestand te kunnen downloaden, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf hier!
Log in om je download te openen
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download per mail toegestuurd te krijgen.