gasten online
Inloggen/lid worden
Ik wil starten
(stappenplan)

FNV Horeca bereid tot onconventionele aanpak coronagevolgen horeca

6 augustus 2020

De horeca moet drastisch op de schop om toekomstbestendig te zijn. Dat stelt FNV Horeca. De vakbond heeft daarom brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en een aantal grote horecawerkgevers aangeboden om op een onconventionele wijze mee te denken over ingrijpende maatregelen nú die op termijn tot banenbehoud moeten leiden.

De enige voorwaarde die de bond stelt is dat het arbeidsrecht wordt gerespecteerd. Verder staat FNV Horeca overal open voor. Edwin Vlek, bestuurder FNV Horeca: 'Op 1 oktober lopen de steunmaatregelen vanuit de overheid af en moeten bedrijven weer op eigen benen staan. Als werkgevers- en werknemersorganisaties nu niet gezamenlijk adequaat op actuele ontwikkelingen inspelen zullen nog meer horecabedrijven omvallen en komen duizenden horecamedewerkers op straat te staan.'

Schouder aan schouder optrekken

Om in de toekomst verzekerd te blijven van stabiele horecabedrijven en goed, gemotiveerd en gekwalificeerd personeel is het volgens de vakbond belangrijk dat werknemers- en werkgeversorganisaties schouder aan schouder optrekken om de sector te blijven doorontwikkelen. De enorme omzetverliezen als gevolg van de coronamaatregelen hebben tot gevolg dat individuele horecabedrijven op grote schaal aan het reorganiseren zijn geslagen, zegt Vlek. 'Zowel de dienstverlening als het personeelsbeleid gaan daarbij volledig op de schop. Hoe goed zou het zijn als we op sectoraal niveau tot een plan van aanpak kunnen komen hoe we de horeca als geheel – zowel medewerkers als bedrijven - door deze moeilijke tijd heen kunnen loodsen?”

Verkennende gesprekken met grote horecawerkgevers

Een aantal grote horecawerkgevers staat positief tegenover het initiatief van FNV Horeca en wil graag in gesprek over de toekomst van de horeca. Op korte termijn zullen volgens  Vlek verkennende gesprekken worden gevoerd over decentrale samenwerking. Brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland KHN is daarentegen terughoudend. KHN-voorzitter Robèr Willemsen laat in een reactie tegen het ANP weten dat de organisatie „geen haast maakt” om het gesprek aan te gaan met de vakbond.

'Het vertrouwen in de bond is aan het begin van de coronacrisis hard geschaad', legt Willemsen uit. 'Wij stelden toen concrete vragen over het mogelijke uitstellen van betalen van vakantiegeld, opnemen van vakantiedagen of bevriezen van de pensioenlasten. Bij de bond was toen nul bereidheid en ze bood geen enkel perspectief. Inmiddels hebben veel horecawerkgevers al laten zien dat ze hun zaken zelf goed kunnen regelen met de werknemers.'

Kort geding over coronamaatregelen

KHN spande twee weken geleden een kort geding aan tegen de overheid over de coronamaatregelen die gelden in de horeca. KHN wil zo snel mogelijk versoepelingen, in het bijzonder als het gaat om het aantal mensen dat bij elkaar aan tafel mag zitten. Volgens de branche zijn de maatregelen die nu gelden in de horeca veel strenger dan noodzakelijk. Ook staan ze haaks op versoepelingen die op andere gebieden wél zijn doorgevoerd. De organisatie verwijst bijvoorbeeld naar het openbaar vervoer, personenvervoer, de sport en het onderwijs.

'Het water staat horecaondernemers aan de lippen', stond in een toelichting op het besluit. Er is volgens de KHN geen enkel perspectief en voor velen dreigt faillissement. Doordat zitten verplicht is, is de exploitatie van een club of nightlife-bedrijf in de ogen van KHN bijvoorbeeld feitelijk onmogelijk. Voor veel bedrijven zouden de steunregelingen van de overheid 'een druppel op een gloeiende plaat”.

Huidige omstandigheden vragen om samenwerking

Bij FNV Horeca leeft de indruk dat de KHN zich teveel bezig houdt met het hier en nu en het eigenbelang van de ondernemers. Vlak: 'In het begin van de coronacrisis kon ik er nog wel begrip voor opbrengen dat een brancheorganisatie als eerste reflex het ondernemersbelang vooropstelt en daar allerlei tijdrovende acties voor optuigt. Maar inmiddels zijn we 5 maanden verder. Je zou mogen verwachten dat – in het belang van de sector als geheel – er verder gekeken wordt dan alleen het eigenbelang. De huidige omstandigheden vragen om samenwerking.'

Foto: Creative Commons, G. Lanting.

Terug naar overzicht


   
ikwordhorecaondernemer.nl is een initiatief van ikwordzzper.nl.

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Om een bestand te kunnen downloaden, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf hier!
Log in om je download te openen
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download per mail toegestuurd te krijgen.