gasten online
Inloggen/lid worden
Ik wil starten
(stappenplan)

Horeca voelt helemaal niets voor verplichte sneltest

7 mei 2021

Horeca-ondernemers staan te springen om hun zaken weer te kunnen openen. Maar het plan voor invoering van een verplichte coronasneltest voor een bezoek aan een café of restaurant zien ze totaal niet zitten. Ook al betekent dit dat ze meer gasten per ruimte kunnen ontvangen. Dat blijkt uit een onderzoek van branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN). 

Op dit moment mogen alleen de terrassen open, van 12.00 tot 18.00 uur. Het kabinet richt zich op horeca die de deuren mogen openen voor uit eten. Om dit mogelijk te maken moeten dan wel sneltesten worden ingezet. De Koninklijke Horeca Nederland (KHN) ziet deze oplossing totaal niet zitten. "Vooral het feit dat er opnieuw een extra barrière opgeworpen lijkt te worden voor een sector die al veilig bevonden was, stuit op onbegrip bij horecaondernemers”, stelt KHN in een reactie.

Onbespreekbaar

Uit een enquête onder KHN-leden blijkt dat het overgrote deel van de horecaondernemers niet bereid is om testbewijzen als voorwaarde voor toegang het horecabedrijf in te zetten. KHN-voorzitter Robèr Willemsen geeft aan: “De horeca is dé huiskamer van de samenleving waar iedereen welkom is. Het is dan ook onacceptabel dat er mogelijk een extra barrière wordt opgeworpen voor een sector die eerder door het kabinet veilig bevonden is.”

Een horecabezoek met sneltest is onbespreekbaar, aldus Willemsen. „We moeten zo snel mogelijk terug naar het oude ‘normaal’ en niet onnodig een systeem van testen in stand willen houden. Het lijkt wel alsof het kabinet de enorme uitgaven op deze manier wil verantwoorden, in plaats van de focus te leggen op de heropening van de samenleving.”

Toegangstesten

KHN heeft eerder aangegeven dat het gebruik van toegangstesten nooit een voorwaarde voor opening mag zijn. “Als een bedrijf kiest om met sneltesten of testbewijzen te gaan werken, dan moet er sprake zijn van volledige ondernemingsvrijheid en dus geen enkele coronarestrictie meer van toepassing zijn. In dit geval moeten toegangstesten ook gratis en gemakkelijk beschikbaar zijn voor mensen, om een tweedeling in de samenleving te voorkomen”, aldus Willemsen.

   
ikwordhorecaondernemer.nl is een initiatief van ikwordzzper.nl.

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Om een bestand te kunnen downloaden, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf hier!
Log in om je download te openen
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download per mail toegestuurd te krijgen.