gasten online
Inloggen/lid worden
Ik wil starten
(stappenplan)

Horecaondernemers verdringen Thuisbezorgd en starten eigen platform

6 februari 2019

Thuisbezorgd is een online platform dat al sinds 2000 het traject rondom bestelde maaltijden bij Nederlandse eetgelegenheden (8.000 inmiddels) verzorgd. Voor het gebruik van Thuisbezorgd wordt een commissie berekend over elke bestelling die via de app of website binnenkomt. Sinds 1 januari 2018 is deze commissie verhoogd van 12 procent naar 13 procent. Een van de redenen voor diverse restaurantondernemers om eigen bestelplatforms op te starten.  

De prijs van maaltijden die in de zaak, via de eigen website of aan de telefoon worden verkocht, mag niet afwijken van het Thuisbezorgdmenu. Een zogeheten pariteitsclausule. Sommige ondernemers tillen zwaar aan die pariteitsclausule. Korting geven aan gasten die direct bij hen bestellen, mag immers niet. John Sonneveld van Sushi Service Hellevoetsluis: “Je bent dus niet meer vrij om te ondernemen”. Sleman Mirza, van horecacollectief Horeca in Actie: “Eigen prijzen hanteren is de enige manier om een eigen bestelmogelijkheid aantrekkelijker te maken dan Thuisbezorgd, om zo minder afhankelijk ervan te worden”.

 

Een eigen platform

Veel ondernemers behalen een groot percentage van de omzet via Thuisbezorgd. Bij sommige ondernemers kan dit zelfs oplopen tot 80 procent van de totale omzet. Voor veel ondernemers is dit een reden om bij Thuisbezorgd te blijven. Sonneveld: “Toch denk ik wel dat als je zelf weer je restaurant en bestelmogelijkheden gaat promoten, je uiteindelijk hetzelfde zult verdienen. Horecaondernemers moeten weer ondernemen.” Sonneveld verenigde daarom de krachten met 6 andere horecaondernemers uit Hellevoetsluis. Ieder van hen heeft nu een eigen bestelmogelijkheid op de site. ‘Zeer binnenkort’ komt er ook een centrale app waar mensen direct eten mee kunnen bestellen bij de diverse zaken. De naam: HelleFood. Het collectief deelt bijvoorbeeld promotiekosten van on- en offline advertenties en het ontwikkelen van een app.

 

Eten.com

Belangenbehartiger Koninklijke Horeca Nederland (KHN) steunt dit soort lokale initiatieven. Eerder sprak het nog de ambitie uit om een eigen, landelijk bestel- en bezorgplatform te beginnen, maar dat plan is na een verkennend onderzoek gestaakt. Mirza ging zelf in gesprek met Thuisbezorgd om collectiviteitskorting te bedingen voor de leden van Horeca in Actie. Dit collectief werd niet erkend door Thuisbezorgd en daarom weigerde zij te onderhandelen. Voor Mirza was dit een reden om voor de inmiddels 1.200 horecaondernemers die lid zijn van Hart in Actie een online landelijke bestel- en betaalplatform op te richten: Eten.com.  De komst van dat platform laat wel even op zich wachten; de planning was om afgelopen juni operationeel te zijn. Mirza zegt extra tijd genomen te hebben omdat er veel nieuwe leden bij de coöperatie kwamen. “We zijn nu voor 90% klaar.” Deelnemende restaurants betalen straks 6% commissie per bestelling. Eventuele winst zal altijd terugvloeien naar de coöperatie ener verandert niets zonder de toestemming van de leden.

 

Reactie Thuisbezorgd

Volgens Thuisbezorgd is de overgrote meerderheid van zijn partners ook heel tevreden met de samenwerking. Een woordvoerder van het online platform: “Deze kritiek komt van een klein groepje dat de media goed weet te vinden. Groots kondigden deze restaurants aan dat ze een eigen platform zouden beginnen. We merken er weinig van. Er is echter ook niets mis met mensen die denken dat ze het anders, beter of goedkoper kunnen - zo zijn we zelf immers ook begonnen.

Bron: www.entreemagazine.nl

Terug naar overzicht


   
ikwordhorecaondernemer.nl is een initiatief van ikwordzzper.nl.

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Om een bestand te kunnen downloaden, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf hier!
Log in om je download te openen
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download per mail toegestuurd te krijgen.