gasten online
Inloggen/lid worden
Ik wil starten
(stappenplan)

Omzet horeca in tweede kwartaal met 2,2 procent gestegen.

3 september 2018

De omzet in de horeca steeg dit kwartaal met 2,2% ten opzichte van het vorige kwartaal van 2018. Vooral de omzet van eet- en drinkgelegenheden nam toe met maar liefst 2,3 procent. De omzet van logiesverstrekking steeg met 1,9% en het volume, het aantal consumpties en/of overnachtingen, steeg met 1,7%. Deze stijgende lijn zet zich al ruim 5 jaar ieder kwartaal voort in de horeca, bestaande uit logiesverstrekking en eet- en drinkgelegenheden meldt het CBS.

 

Omzet fastfood restaurants neemt toe

In het 2e kwartaal werden 2% meer consumpties verkocht door eet- en drinkgelegenheden, waaronder restaurants, fastfoodrestaurants en kantines, catering en cafés. Samen hebben zij 2,3% meer omzet gedraaid dan een kwartaal eerder. Vooral de fastfoodketens doen het erg goed, de omzet steeg zelfs met 3,6 procent ten opzichte van het vorige kwartaal. Dit is tevens de grootste groei in anderhalf jaar.

 

 

Omzet logiesverstrekking ook hoger dan kwartaal eerder

De omzet van logiesverstrekkers nam met 1,9 procent toe in het tweede kwartaal in vergelijking met een kwartaal eerder. Het volume steeg met 0,9 procent. De omzet van hotels steeg met 2,1 procent. Het volume steeg met 0,5 procent. Vorig kwartaal daalde het volume van hotels nog met 0,3 procent.

 

 

Ondanks personeelstekort toch vertrouwen bij ondernemers

Het vertrouwen mag dan al 4,5 jaar positief gestemd zijn bij de horecaondernemers, toch is er een groot personeelstekort. Het tweede kwartaal van 2018 telt maar liefst 23 duizend openstaande vacatures. Aan het begin van het derde kwartaal gaf dan ook bijna 26% van de ondernemers aan belemmering te ervaren als gevolg van te kort aan arbeidskrachten. Het vinden van geschikt personeel blijft lastig.

 

Sinds het eerste kwartaal van 2018 zijn de omzet en volumecijfers van overige logiesverstrekking - waaronder campings en vakantiehuisjes - en van catering opgenomen in de horecacijfers. Voorheen stond de traditionele horeca centraal, bestaande uit hotels, restaurants en cafés. De omzet van de traditionele horeca steeg in het tweede kwartaal met 2,2 procent.

 

bron: CBS

Terug naar overzicht


   
ikwordhorecaondernemer.nl is een initiatief van ikwordzzper.nl.

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Om een bestand te kunnen downloaden, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf hier!
Log in om je download te openen
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download per mail toegestuurd te krijgen.