gasten online
Inloggen/lid worden
Ik wil starten
(stappenplan)

Startende horeca-ondernemers vallen buiten de boot bij coronasteun

27 november 2020

Startende ondernemers worden extra geraakt door de coronacrisis, omdat ze geen aanspraak kunnen maken op de NOW-regeling van de overheid. Wie voor een steunpakket in aanmerking wil komen, moet immers omzetverlies voor 1 maart kunnen aantonen.

 

Startende ondernemers kunnen geen omzetbelasting over 2019 laten zien, en komen daarom niet in aanmerking voor de TVL-regeling voor laste lasten. "Ik ben bang dat we voor deze groep niks kunnen doen, je krijgt het niet geregeld," zegt Leendert-Jan Visser, directeur van MKB-Nederland.

Horeca-ondernemers tussen wal en schip

Visser verwijst naar de uitspraak van minister Wiebes van Economische Zaken die een regeling voor startende ondernemers ‘onuitvoerbaar’ noemde, omdat het omzetverlies niet te beoordelen valt. In een brief aan de ministers Wiebes en Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) pleitte Koninklijke Horeca Nederland (KHN) vorige week voor maatwerk. De brancheorganisatie voor de horeca spreekt van grote ongelijkheid tussen ondernemers die van de NOW-regeling profiteren en starters.

KHN meldt dat 4.800 horecaondernemers tussen wal en het schip vallen, omdat ze na 1 maart zijn begonnen. Ze kunnen wel een beroep doen op de ‘Tozo’ regeling voor zelfstandige ondernemers, inkomenssteun tot bijstandsniveau. "Uiterst pijnlijk voor ondernemers die veel investeringen moesten doen en nog geen euro hebben verdiend," aldus MKB-topman Visser. "Het betekent dat je elke dag iets van je spaargeld moet inzetten. Maar we krijgen steeds meer signalen van ondernemers dat ze niks meer hebben. Ze hebben zelfs hun pensioengelden al ingezet, het houdt een keer op."

Faillissement dreigt voor starters

Willem van Weert, eigenaar van restaurant Buiten bij de Sluis in Utrecht, is één van de gedupeerden. Hij opende zijn restaurant op 4 oktober en moest tien dagen later vanwege de tweede lockdown noodgedwongen sluiten. "En ik krijg als startende ondernemer geen compensatie voor de kosten die ik al heb gemaakt."

KHN en MKB pleiten dan ook voor grotere steunpakketten. Voor startende ondernemers wil KHN een maandelijkse vergoeding of compensatie voor een percentage van de loonkosten die een bedrijf voor de eerste lockdown in maart is aangegaan. "We trekken een groot deel van de ondernemers door de crisis", zegt Visser. "Maar voor de starters dreigt als eersten een faillissement."

Bron: De Volkskrant

Terug naar overzicht


   
ikwordhorecaondernemer.nl is een initiatief van ikwordzzper.nl.

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Om een bestand te kunnen downloaden, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf hier!
Log in om je download te openen
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download per mail toegestuurd te krijgen.