Sterke groei van aantal starters in de horeca

10 augustus 2021

Het aantal starters in de horeca was in de maand juli 13% hoger dan in dezelfde maand vorig jaar. Vooral de stijging bij kantines en catering is opvallend. Er werden liefst 438 nieuwe registraties in het Handelsregister bijgeschreven (+46%), in juli 2020 waren dat er 300.

Dit blijkt uit het KVK Trendrapport Bedrijfsleven over juli 2021. Het totaal aantal Nederlandse bedrijven per 1 augustus 2021 is 2.154.962. Er zijn per saldo in de afgelopen maand 11.143 bedrijven bij gekomen.

Op bedrijfstakniveau is de sterkste groei van het aantal starters te zien in de bouw, met een toename van 18%. Direct hierop volgt de horeca, met 13% groei. Vooral de stijging bij kantines en catering is opvallend, daar is de stijging maar liefst 46% (438 nieuwe registraties in het Handelsregister, in juli 2020 waren dat er 300).

Regionale trends

De sterkste toename van het aantal starters vinden we in juli vooral in een paar niet-stedelijke regio’s, namelijk Noord-Drenthe, Zuidoost Friesland, de Gooi- en Vechtstreek, het zuidoosten van Zuid-Holland, en de Veluwe. De sterkste afname van het aantal starters vinden we vooral langs de oostelijke landsgrens, met uitzondering van Twente. Ook in de regio IJmond is er een sterke afname.

Faillissementen blijven laag

Het aantal faillissementen is onveranderd laag. De reeks over de afgelopen drie maanden, vergeleken met telkens dezelfde maand in 2020, is -41% (mei), -34% (juni) en -44 % (juli). Vermoedelijk spelen hier nog steeds de coronamaatregelen een rol van betekenis.

Terug naar overzicht


   
ikwordhorecaondernemer.nl is een initiatief van Martijn Pennekamp.

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Om een bestand te kunnen downloaden, moet je ingelogd zijn. Login of registreer (Txt_DownloadIntrotekst)
Log in intro tekst (Txt_DownloadLoginIntrotekst)
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download per mail toegestuurd te krijgen.