Sterke krimp in omzet en winst van horecazaken

27 mei 2021

Na ruim een half jaar sluiting mogen horecazaken in heel Nederland weer gasten ontvangen op het terras. De versoepelingen komen geen dag te vroeg, want horecaondernemers hebben het afgelopen coronajaar een ongekende krimp meegemaakt, zo blijkt uit onderzoek. De omzet is in 2020 met 21,5 % gekrompen, tegenover een lichte groei voor het mkb als geheel (0,6 %).

De coronacrisis heeft er stevig ingehakt en is over de hele breedte van de horecasector merkbaar: het aandeel van bedrijven met een lagere omzet steeg naar bijna 76 %. De winstontwikkeling daalde met bijna 31 % en de brutomarge kwam ruim 22 %  lager uit. 68% van de horecaondernemers zag de winst afnemen en 41,2 % zelfs met 50 % of meer. Deze percentages liggen ver boven die van eerdere jaren.

Winst en omzet over de jaren

In een meerjarenvergelijking valt op dat de omzet en de winst jaar sinds 2014 jaarlijks minder sterk stegen en sinds 2018 onder het mkb-gemiddelde doken. Het jaar 2019 was een trendbreuk, met nog maar een zeer bescheiden stijging van de omzet van 1,5 % en een daling van de winst van bijna 11 %. De sterke dalingen van de omzet en winst zijn dus niet alleen toe te schrijven aan corona maar werden dus al eerder ingezet.

Grote verschillen binnen de branche

Binnen de horeca liepen de resultaten in 2020 sterk uiteen. De vakantieparken profiteerden van het feit dat we door de reisverboden vakantie in eigen land moesten vieren en kenden een uitstekend jaar. Hotels, cafés en restaurants belandden daarentegen diep in de rode cijfers. Horecaondernemers die voor de coronacrisis al vooral op afhalen en bezorgen gericht waren, zoals snackbars en eetkramen, hebben de schade over het algemeen relatief beperkt gehouden of zelfs een winstgroei laten zien.

Personeelskosten sterk omlaag

Aan de kostenkant valt op dat de personeelskosten sterk zijn gedaald (-19,7 %). Dit komt deels doordat flexwerkers niet meer zijn betaald, maar ook door de aftrek van de NOW-regeling. De loonkosten zijn met bijna 11 % afgenomen.

Het SRA-Rapport ‘Branches in Zicht 2021, de harde cijfers van Nederlandse ondernemingen’ bevat de belangrijkste financiële kengetallen van het Nederlandse mkb. Het is gebaseerd op een grootschalige cijferanalyse van 360.000 jaarrekeningen uit de SRA-Benchmarkdatabase, genaamd Branche in Zicht (BiZ). De cijfers zijn rechtstreeks afkomstig van de jaarrekeningen van SRA-Accountantskantoren die samen 55% van het mkb bedienen.

 

Terug naar overzicht


   
ikwordhorecaondernemer.nl is een initiatief van Martijn Pennekamp.

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Om een bestand te kunnen downloaden, moet je ingelogd zijn. Login of registreer (Txt_DownloadIntrotekst)
Log in intro tekst (Txt_DownloadLoginIntrotekst)
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download per mail toegestuurd te krijgen.