gasten online
Inloggen/lid worden
Ik wil starten
(stappenplan)

TVL-regeling met 9 maanden verlengd, voorwaarden vanaf januari aangescherpt

1 september 2020

Horecaondernemers die direct geraakt zijn door de coronamaatregelen, kunnen ook na 1 oktober de Tegemoetkoming voor Vaste Lasten mkb (TVL) aanvragen. Ondanks alle versoepelingen hebben veel restaurants en cafés blijvend te maken met beperkingen in hun bedrijfsvoering. Het kabinet biedt deze bedrijven ondersteuning, om ze in staat te stellen de nodige aanpassingen te doen. Maar de voorwaarden worden vanaf januari wel aangescherpt.

Het kabinet heeft besloten de TVL met negen maanden te verlengen en heeft hier € 600 miljoen voor uitgetrokken. De TVL-regeling wordt met 3 keer 3 maanden verlengd tot en met 30 juni 2021, waarbij voor elke periode afzonderlijk een aanvraag gedaan moet worden bij RVO.

De komende 9 maanden wordt de regeling geleidelijk afgebouwd, zodat ondernemers tijd en ruimte hebben om zich aan te passen. De TVL is onderdeel van het nieuwe steun- en herstelpakket voor economie en arbeidsmarkt dat op 28 augustus werd gepresenteerd.

Omzetverlies tenminste 30%

Om in aanmerking te komen voor TVL moet het omzetverlies van een bedrijf door de coronacrisis minimaal 30% zijn. Deze ondergrens gaat daarna in stappen omhoog naar 40 % (januari t/m maart) en 45 % (april t/m juni). Een bedrijf heeft minimaal € 4.000 aan vaste lasten in 3 maanden. (In het tweede steunpakket was dat 4 maanden). Van dat deel wordt maximaal 50 % gecompenseerd. De tegemoetkoming bedraagt minimaal € 1.000 en maximaal € 90.000. In de huidige situatie is de maximaal te ontvangen subsidie €  50.000.

SLIM regeling

De extra, verruimde of meer toegankelijke kredietverlening en -garanties aan kleine en middelgrote bedrijven uit het eerste noodpakket lopen ook door. Daarnaast introduceert de overheid een omscholingssubsidie voor mkb-werkgevers in kraptesectoren, de SLIM-regeling. De SLIM-subsidie is bedoeld voor mkb-ondernemers die willen investeren in leren en ontwikkelen binnen het bedrijf. De subsidie varieert van €5.000 tot maximaal €25.000. Hiermee kan je de scholings- en opleidingsbehoeften in je onderneming in kaart brengen of gebruiken voor loopbaanadviezen voor medewerkers. Ook het oprichten van een bedrijfsschool en het aanbieden van een praktijkleerplaats in de derde leerweg komen in aanmerking voor de subsidie.

Met de SLIM-subsidie krijg je 60% van de kosten om de leercultuur in je bedrijf te bevorderen van de overheid vergoed. Voor kleine bedrijven (tot 50 medewerkers) is dit zelfs 80%. De initiatieven hebben een looptijd van 12 maanden en moeten uiterlijk binnen drie maanden na toekenning starten. Let op: aanvragen kan tot 30 september.

Meer informatie over een leven lang ontwikkelen vind je op: slimwerkgeven.nl.

ijdrage loonkosten omlaag

Ook de NOW regeling wordt met 9 maanden verlegd. NOW voorziet in een tegemoetkoming in de loonkosten en is tot eind juni beschikbaar onder de naam NOW 3. Doel van de NOW 3 is werkgelegenheid zo veel mogelijk te behouden, maar ook werkgevers en werknemers voor te bereiden op ‘de nieuwe economische situatie’, aldus het kabinet. Binnen de NOW 2 werd tot 90% van de loonsom vergoed. Met ingang van de NOW 3 gaat dat omlaag naar 80%, vanaf januari 2021 naar 70% en vanaf april 2021 naar 60%.

Aanvragen van een NOW tegemoetkoming kan vanaf oktober. Uitvoering van de NOW regeling is in handen van het UWV. Zie hier voor uitgebreide informatie.

 

Terug naar overzicht


   
ikwordhorecaondernemer.nl is een initiatief van ikwordzzper.nl.

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Om een bestand te kunnen downloaden, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf hier!
Log in om je download te openen
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download per mail toegestuurd te krijgen.