gasten online
Inloggen/lid worden
Ik wil starten
(stappenplan)

Werkgelegenheid in horeca vertoont krachtig herstel na versoepeling coronamaatregelen

14 september 2020

De horeca lijkt zich voorspoedig te herstellen van de coronamaatregelen. Het aantal werkenden in de sector ligt inmiddels weer op hetzelfde niveau als vlak voor de lockdown. Dat blijkt uit een omvangrijk onderzoek van het aantal ingeroosterde medewerkers van roosterplanning- en flexwerkbureau voor horecawerknemers L1NDA.

Aan de hand van een analyse van 24 miljoen werkuren maakt L1NDA met de Hospitality Employment Monitor (HEM) de invloed van de coronamaatregelen inzichtelijk welke invloed de coronamaatregelen hebben op de werkgelegenheid in de horeca.

Toen de horeca in februari verplicht de deuren sloot, kwam 53% van alle horecawerknemers, zowel vast als flexibel, thuis te zitten. Het eerste herstel werd zichtbaar bij de heropening van de horeca tot maximaal 30 gasten. Sinds het weer mogelijk is om tot 100 gasten te ontvangen (juli 2020) groeide het aantal werkenden op het niveau van vóór de coronacrisis.

Verschillen tussen sectoren

Wel is het zo dat er grote verschillen zijn tussen verschillende vormen van horeca. Het sterkst is het herstel in seizoensgebonden sectoren zoals campings en verhuur van vakantiehuisjes en appartementen. Daarentegen blijven de restaurants en hotels achter. Hoewel deze bedrijven evenveel medewerkers inplannen als in de tijd van voor de coronacrisis,  blijft de gebruikelijke sterke zomergroei (van respectievelijk 25% en 17%) hier dit jaar uit.

Regionale verschillen

De Hospitality Employment Monitor laat daarnaast grote regionale verschillen zien. Zo groeit de werkgelegenheid in de oostelijke provincies duidelijk sneller dan in andere delen van Nederland. Veel Nederlanders spendeerden dit jaar hun vakantie en lange weekenden in een van deze provincies. Vooral Gelderland profiteert hiervan. De werkgelegenheid in de provincie Noord-Holland blijft daarentegen achter, te weten 18% in vergelijking met vorig jaar.

Maandelijkse benchmark horecabedrijven

De Hospitality Employment Monitor is een maandelijkse benchmark voor horecabedrijven om hun prestaties te vergelijken met andere bedrijven in de branche. De monitor maakt gebruik van data uit de planning- en flexwerkoplossingen van L1NDA, die dagelijks worden gebruikt door 3.000 horecabedrijven en meer dan 70.000 horecamedewerkers. Het volledige en interactieve rapport is online te raadplegen.

 

Terug naar overzicht


   
ikwordhorecaondernemer.nl is een initiatief van ikwordzzper.nl.

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Om een bestand te kunnen downloaden, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf hier!
Log in om je download te openen
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download per mail toegestuurd te krijgen.