Error loading Partial View script (file: ~/Views/MacroPartials/Ikwordzzper/Global/HeaderIWZ.cshtml)

Belastingdienst

De Belastingdienst: leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker. Deze slogan wordt al jaren gebruikt door de Belastingdienst. Leuk is het niet om belasting te betalen, maar verplicht is het wel. De Belastingdienst probeert het wel makkelijk voor je te maken. Alle informatie vind je op de website van de Belastingdienst. Hieronder worden de belangrijkste zaken uitgelegd.

Belasting Toegevoegde Waarde = btw

Als horecaondernemer zul je over je omzet/facturen al dan niet btw moeten rekenen en afdragen aan de Belastingdienst. Btw betekent: belasting over de toegevoegde waarde. Het geeft het systeem aan van berekening van de omzetbelasting. Je bent btw verschuldigd over je totale omzet, maar mag de btw die andere ondernemers aan jou in rekening brengen in aftrek brengen. In feite betaal je dus belasting over de waarde die je toevoegt: het verschil tussen de verkoopprijs (omzet) en de inkoopprijs (plus onkosten). Hoewel omzetbelasting en btw dus niet hetzelfde betekenen, wordt hierna toch de term btw gebruikt in plaats van omzetbelasting. Dat doen we omdat de term 'btw' meer is geaccepteerd.

 

Btw-nummer

Om btw te kunnen afdragen en/of te kunnen vorderen, dien je een btw-nummer aan te vragen. Bij het inschrijven van jouw onderneming bij de Kamer van Koophandel kun je automatisch het btw-nummer aanvragen.

 

Btw-tarieven

Je bent als horecaondernemer btw verschuldigd over de levering, de invoer en de verwerving van goederen en de verlening van diensten. Er zijn drie verschillende tarieven: 21%, 6% en 0%. In de horeca heb je te maken met twee btw-tarieven. Het lage tarief (6%) op etenswaren en niet-alcoholische dranken en het hoge tarief (21%) op alcoholische dranken. 

 

Vrijgesteld van btw

Goederen en diensten die zijn vrijgesteld van btw zijn bijvoorbeeld sociaal-culturele, medische en financiële diensten. Meer informatie over vrijgestelde branches vind je hier. In deze gevallen bereken en betaal je geen btw.

 

0%-tarief

Dit tarief geldt voor uitvoer van goederen en diensten. Ook over emballage (verpakkingen waarover statiegeld geheven is) is geen btw verschuldigd. De btw over tabak wordt door de fabrikant aan de belastingdienst afgedragen. Daardoor lijkt het voor andere ondernemers alsof tabak onder het nultarief valt.

 

Btw terugkrijgen

Voor jouw onderneming zul je goederen moeten inkopen, kosten maken en investeren. De leveranciers van deze goederen en diensten brengen je vrijwel altijd btw in rekening. Deze btw kun je op je aangifte omzetbelasting verrekenen met de btw die je zelf aan je afnemers in rekening brengt.

 

Gemengd gebruik

In een aantal gevallen zul je bepaalde goederen en diensten niet alleen voor je eigen onderneming gebruiken, maar ook privé of je gebruikt goederen en diensten voor zowel belaste als ook voor vrijgestelde prestaties. In dat geval is er sprake van gemengd gebruik en gelden er speciale regels voor aftrek van voorbelasting.

 

Zelf aangifte doen of laten doen?

Je kunt btw-aangifte in veel gevallen simpel zelf doen. Maak dan een beveiligde account aan op de website van de Belastingdienst. Als je jezelf registreert met je e-mailadres, krijg je vanzelf een reminder van de Belastingdienst zodra het weer tijd is om aangifte te doen. De praktijk leert dat de meeste ondernemers hun boekhouder de btw-aangifte laten doen gelijk met het invoeren van de kwartaalboekhouding. 

 

Inkomstenbelasting

Het betalen van inkomstenbelasting gebeurt als ondernemer achteraf indien je geen actie onderneemt. Veel ondernemers snijden zichzelf in de eerste jaren in de vingers door niet voldoende te reserveren voor deze belastingen. Probeer van elke euro gemaakte omzet 50% te reserveren voor tegenvallers, te verwachten belastingen en toekomstvoorzieningen.

Simpelweg ziet een winst- en verliesrekening er (bijvoorbeeld) als volgt uit:

Omzet € 50.000,- (excl. btw)
Kosten -/- € 10.000,- (excl. btw)
Afschrijvingen -/- € 5.000,-
Winst € 35.000,-
Aftrekposten* € 10.000,-
Belastbare winst € 25.000,-

*(premie arbeidsongeschiktheidsverzekering, zelfstandigenaftrek, hypotheekrente etc.)

Over de belastbare winst betaal je inkomstenbelasting volgens het zogenaamde progressieve tarievenstelsel. Aangezien je winst vanaf de start nog niet precies bekend is, vindt de verrekening pas achteraf plaats.

Het is verstandig om via de boekhouder of accountant een verzoek te doen tot vooraangifte voor de inkomstenbelasting. Er wordt dan een inschatting gemaakt van je winst in het eerste jaar en daarop baseert de Belastingdienst een voorlopige aanslag. Zo betaal je vanaf dag 1 een deel van je inkomstenbelasting en kom je achteraf niet voor te grote verrassingen te staan. Lees meer over voorlopige aanslagen via deze link.

 

Inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet

Je betaalt de inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet (bijdrage Zvw) aan de Belastingdienst. Hoe hoger je inkomen, hoe hoger de bijdrage. Met deze bijdrage betaal je mee aan de kosten van de Nederlandse gezondheidszorg.

 

Hoe betaal je de bijdrage Zvw?

Als ondernemer betaal je de bijdrage Zvw aan de Belastingdienst. Je ontvangt daarvoor een aanslagbiljet waarop staat hoeveel je moet betalen nadat je aangifte hebt gedaan voor de inkomstenbelasting. Wanneer je een voorlopige winst hebt ingeschat en een voorlopige aanslag gaat betalen voor de inkomstenbelasting dan wordt er al direct ook premie Zvw verrekend.

 

Hoe wordt de bijdrage Zvw berekend?

De bijdrage Zvw is een percentage van je zogenoemde bijdrage-inkomen. De bijdrage Zvw kent een hoog en een laag percentage. Welk percentage je betaalt, hangt af van de hoogte en het soort inkomen dat je ontvangt. Lees meer op de toeslagen site van de Belastingdienst.

 

Zorgtoeslag

Bijna iedereen die in Nederland woont of werkt, moet een zorgverzekering afsluiten. Heb je een zorgverzekering? Dan betaal je daarvoor een basispremie aan de zorgverzekeraar en misschien ook een aanvullende premie. Afhankelijk van je inkomen kun je van de Belastingdienst een tegemoetkoming krijgen voor de kosten van de basispremie: de zorgtoeslag.

 

Volgende stap: Boekhouden

Starten als horecaondernemer doe je niet alleen. Je kunt niet alles weten en hulp is belangrijk. Zo is het verstandig om jezelf voor te laten lichten door een boekhouder of accountant. Ga je zelf je administratie regelen of laat je dit doen? Vergelijk en bekijk de mogelijkheden.

Bekijk de volgende stap in het stappenplan.

 

Vorige stap: Kamer van Koophandel

De Kamer van Koophandel heeft drie belangrijke taken: advies geven aan (startende) ondernemers, registratie in het Handelsregister en het stimuleren van de regionale economie. Een inschrijving bij de Kamer van Koophandel is, voor alle ondernemingen, wettelijk verplicht sinds 1 juli 2008. Registratie in het handelsregister van de Kamer van Koophandel bevordert de rechtszekerheid bij het zakendoen.

Bekijk de vorige stap in het stappenplan.

Downloads

Download op pagina tekst (Txt_DownloadOpPaginaTekst)

Belastingdienst 

Handboek ondernemen 2020

Bekijk alle downloads

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je advies?


   
ikwordhorecaondernemer.nl is een initiatief van Martijn Pennekamp.

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Om een bestand te kunnen downloaden, moet je ingelogd zijn. Login of registreer (Txt_DownloadIntrotekst)
Log in intro tekst (Txt_DownloadLoginIntrotekst)
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download per mail toegestuurd te krijgen.