Error loading Partial View script (file: ~/Views/MacroPartials/Ikwordzzper/Global/HeaderIWZ.cshtml)

Boekhouden

Om te zorgen dat je op een goede manier je aangifte omzetbelasting (btw) kunt doen en je jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting (IB) is een goede boekhouding essentieel. Je kunt diverse keuzes maken.

 • Zelf de boekhouding regelen, online of offline;
 • De gehele boekhouding uitbesteden aan een boekhouder/accountant;
 • Combinatie van beide.

Het zelf verzorgen van je boekhouding is de meest voordelige oplossing. Het kost echter een hoop van je (kostbare) tijd en doe je alles wel goed? Vergeet je geen belangrijke essentiële gegevens op te voeren? Er zijn diverse cursussen en boeken voor ondernemers die je wegwijs maken in de basiskennis van boekhoudingen. Een voorbeeld van een handig boek vind je onderaan dit artikel. 

 

Wanneer doe je het zelf?

Wanneer je over enige basiskennis boekhouden beschikt, kun je overwegen om je boekhouding zelf te regelen. Je kunt dan gebruik maken van een online boekhoudpakket.

 

Voordelen:

 • altijd en overal inzicht in je boekhouding;
 • kostenbesparend.

 

Nadelen:

 • tijdrovend;
 • vergeet je geen fiscale aftrekposten.

 

Tip: gebruik boekhoudsoftware

Wil je zo effectief mogelijk je zakelijke administratie bijhouden? Zoek je boekhoudsoftware die niet duur maar wel effectief is? Kijk dan eens voor een overzicht op Appwiki. Je kan kiezen uit vele handige boekhoudtools waarmee jij je boekhouding en administratie gemakkelijk bijhoudt - handig voor jezelf of je boekhouder.

 

Wanneer samen met een boekhouder?

Wanneer je over enige basiskennis boekhouding beschikt, maar de controle over wilt laten aan de professionals dan kun je overwegen om je boekhouding samen met een boekhouder te regelen. Je kunt dan alle facturen, bonnetjes en declaraties zelf in een boekhoudprogramma, dat gekoppeld is aan jouw boekhouder, invoeren. Het boekhoud- of accountantskantoor zorgt dan voor de kwartaalaangifte van de btw en de aangifte inkomstenbelasting.

 

Voordelen:

 • altijd en overal inzicht in je boekhouding;
 • deskundig fiscaal advies.

 

Nadelen:

 • (nog steeds) tijdrovend;
 • eventuele kosten van een boekhoudprogramma.

 

Wanneer 100% boekhouder/accountant?

Indien je niet zo boekhoudkundig onderlegd bent en wanneer je geen rompslomp wilt, dan is het verstandig om de boekhouding door een boekhouder of accountant te laten verzorgen. Je kunt je facturen, afschriften en bonnetjes eens per kwartaal inleveren bij jouw boekhouder die de gegevens keurig verwerkt in het boekhoudprogramma. De boekhouder zorgt voor een juiste aangifte btw en inkomstenbelasting. Steeds meer boekhouders werken bovendien met een scanservice. Stuur simpelweg al jouw gegevens per mail en klaar ben je!

 

Voordelen:

 • 100% richten op jouw onderneming;
 • zeker van fiscale voordelen.

 

Nadelen:

 • tussentijds geen eigen inzicht in voortgang.

 

Wat kost het?

De kosten voor het algeheel uitbesteden lopen uiteen van € 800,- tot € 2000,- per jaar. Er is een enorm kwaliteitsverschil tussen de boekhouders in Nederland. Ga niet blind voor de goedkoopste aanbieder. Laat je goed informeren en gebruik hiervoor je netwerk om tot de juiste keuze te komen. Welke boekhouder wordt aangeraden in jouw regio?

 

 

Volgende stap: Bank

Als je start als ondernemer, is het belangrijk je betalingsverkeer op orde te hebben. Een goed inzicht in je inkomende en uitgaande betalingen is erg belangrijk. Naast het betalingsverkeer kan een bank nog veel meer voor je regelen, zoals verzekeringen en pensioenen.

Bekijk de volgende stap in het stappenplan.

 

Vorige stap: Belastingdienst

De Belastingdienst: leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker. Deze slogan wordt al jaren gebruikt door de Belastingdienst. Leuk is het niet om belasting te betalen, maar noodzakelijk is het wel. De Belastingdienst probeert het wel makkelijk voor je te maken. Vandaar dat je alle informatie over belastingen en het betalen hiervan sinds 2010 kunt vinden op www.belastingdienst.nl/aangifte en www.belastingdienst.nl/ondernemers. Als horecaondernemer krijg je te maken met hoge en lage btw tarieven. Hieronder worden de belangrijkste zaken uitgelegd.

Bekijk de vorige stap in het stappenplan.

Downloads

Download op pagina tekst (Txt_DownloadOpPaginaTekst)

Belastingdienst 

Handboek ondernemen 2020

Toolkit 

Starten met je administratie

Bekijk alle downloads

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je advies?


   
ikwordhorecaondernemer.nl is een initiatief van Martijn Pennekamp.

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Om een bestand te kunnen downloaden, moet je ingelogd zijn. Login of registreer (Txt_DownloadIntrotekst)
Log in intro tekst (Txt_DownloadLoginIntrotekst)
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download per mail toegestuurd te krijgen.