Error loading Partial View script (file: ~/Views/MacroPartials/Ikwordzzper/Global/HeaderIWZ.cshtml)

Geldzaken

Als je start als ondernemer, is het belangrijk je betalingsverkeer op orde te hebben. Een goed inzicht in je inkomende en uitgaande betalingen is erg belangrijk. Naast het betalingsverkeer kan een bank nog veel meer voor je regelen, zoals verzekeringen en pensioenen.

Zakelijke rekening

Na het inschrijven bij de Kamer van Koophandel kun je een afspraak bij je bank maken om een zakelijke rekening te openen. Een zakelijke rekening heeft als voordeel dat je je zakelijke administratie scheidt van je privé-administratie. Zo heeft je boekhouder minder werk aan je administratie en scheelt je dit zelf ook een hoop extra werk. Veel banken stellen in hun voorwaarden ook dat je een privérekening niet als zakelijke rekening mag gebruiken.

 

Financiering

Het aanvragen van een financiering, om de start van je onderneming te financieren, vergt vaak een behoorlijke investering van jezelf. Over het algemeen zal de bank een ondernemingsplan van jou verwachten. In het ondernemingsplan schrijf je onder andere wat je kwaliteiten zijn, hoe je jezelf als ondernemer in de markt zet en wat dat voor financiële consequenties heeft. Met de financiële prognose laat je zien hoe en hoe snel je de bank jouw lening weer terug kunt betalen.

 

Lening voor vaste middelen

Een auto, laptop, bedrijfsbus (vaste middelen) financier je over het algemeen met een langere geldlening. Stelregel is dat je een bus of auto afschrijft in 5 jaar en daarom de lening aflost in een vergelijkbare periode. Een laptop, mobiele telefoon, printer gaan over het algemeen niet langer mee dan een paar jaar. Stem daarom je financieringsbehoefte af op de levensduur van het te financieren object zodat je de lening hebt afgelost zodra je aan een ander toe bent. Let er wel goed op dat je de rente niet direct 5 jaar vastzet als je je lening misschien al na 2 jaar geheel kunt terugbetalen. Een bank berekent namelijk vaak een boete als je tijdens een lange rentevastperiode vervroegd wilt aflossen.

 

Krediet voor debiteuren

Om je debiteuren (openstaande facturen) te kunnen overbruggen is het belangrijk dat je zelf beschikt over een eigen financiële buffer. De eerste 30 dagen van jouw bestaan als ondernemer moet je het namelijk doen zonder omzet en soms kun je pas na 30 dagen je factuur sturen aan je opdrachtgever. Daarna duurt het vaak nog eens 30 dagen voordat er betaald wordt. Zorg daarom dat je minimaal de eerste 2 maanden zelf kunt overbruggen of vraag bij de bank een krediet op je lopende rekening aan om de start te kunnen overbruggen. Een krediet heeft over het algemeen een hogere rente dan een lening. Aangezien je een krediet vaak maar kort gebruikt, is een krediet toch vaak goedkoper dan een lening.

 

Microfinanciering

Naast een bancaire manier van financiering kun je ook overwegen om microfinanciering aan te vragen. Kort gezegd is de definitie van microfinanciering: de combinatie van op de (startende) ondernemer gerichte coaching en het verstrekken van een microkrediet. Microfinanciering is speciaal bedoeld voor kleine en startende ondernemers die problemen ondervinden bij het krijgen van een krediet bij een reguliere bank, bijvoorbeeld omdat zij hiervoor over onvoldoende onderpand beschikken of op korte termijn te weinig zekerheid kunnen bieden voor het aflossen van het krediet. Het gaat hierbij in het bijzonder om ondernemers met minder dan vijf werknemers in dienst.

 

Lease

De minst gebruikte financieringsvorm voor ondernermers is lease. Dit komt doordat lease-maatschappijen over het algemeen niet in de rij staan om startende ondernemers een financiering te verstekken. De twee vormen van lease, financial lease en operational lease:

 

Financial lease

Je leent een bedrag. Daarbovenop komen de berekende rente en kosten. Het totaalbedrag betaal je terug in maandelijkse gelijke termijnen.

  • Voordeel is dat je in gelijke delen kunt terugbetalen en vaak geen afsluitprovisie betaalt over een lease-overeenkomst.
  • Nadeel voor jou als ondernemer is dat je vastzit aan een lease-overeenkomst gedurende de looptijd. Stel dat je na 2 jaar genoeg hebt gespaard om het lease-contract van 5 jaar af te lossen, dan betaal je vaak ook de kosten van de jaren die je nog zou moeten betalen. Laat je bij jouw bank informeren over wat voor jou de beste optie is.

 

Operational lease

Je huurt, bij wijze van spreken, een auto of bus van de maatschappij en betaalt alleen de brandstof. Deze vorm komt nagenoeg niet voor bij startende ondernemers en behandelen we daarom ook niet verder in dit hoofdstuk.

 

Reserveren

Reserveren is erg belangrijk: je moet reserveren voor je belastingen, vervangingsinvesteringen, pensioen, enzovoorts. Het is verstandig om een spaarrekening als reserveringsrekening te openen bij jouw bank. Zet van iedere factuur een bedrag opzij om te reserveren voor belastingen. Hoeveel je opzij moet zetten kun je berekenen in deze calculator. Verder is het belangrijk dat ongeveer 10% van je winst reserveert voor vervanging van bijvoorbeeld vervoersmiddelen, servies, electronica en andere slijtbare zaken.

 

 

Volgende stap: Leveranciers

De relatie tussen jouw horecabedrijf en leveranciers is erg belangrijk. Jij bent afhankelijk van de leveranciers. De intensiteit van de samenwerking hangt uiteraard af van het soort horecabedrijf dat je hebt. De één werkt als kleine zelfstandige, de andere heeft een wereldwijd werkveld. Inkoopbehoeften van beide voorbeelden zijn totaal verschillend. De kleine zelfstandige zal inkopen doen bij lokale groothandels en zelf aanbiedingen uitzoeken die voor hem interessant zijn. Voor grotere bedrijven is het efficiënter om groter in te kopen. Hoe groter en regelmatiger de afname is, hoe meer prijsafspraken men kan maken.

Bekijk de volgende stap in het stappenplan.

 

Vorige stap: Boekhouden

Starten als horecaondernemer doe je niet alleen. Je kunt niet alles weten en hulp is belangrijk. Zo is het verstandig om jezelf voor te laten lichten door een boekhouder of accountant. Ga je zelf je administratie regelen of laat je dit doen? Vergelijk en bekijk de mogelijkheden.

Bekijk de vorige stap in het stappenplan.

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je advies?


   
ikwordhorecaondernemer.nl is een initiatief van Martijn Pennekamp.

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Om een bestand te kunnen downloaden, moet je ingelogd zijn. Login of registreer (Txt_DownloadIntrotekst)
Log in intro tekst (Txt_DownloadLoginIntrotekst)
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download per mail toegestuurd te krijgen.