Het is dus zaak om een spaarpotje te creëren om de periode te overbruggen tussen het einde van je werkzame bestaan en je AOW en, ook als je tot de AOW-leeftijd kan werken, als extra bovenop je AOW.
Hoe bouw ik als horecaondernemer dan pensioen op?
Pensioen opbouwen is niets meer dan een (fiscaalvriendelijk) spaarpotje maken voor later. Wanneer je uit loondienst komt, bestaat er vaak een mogelijkheid om door te storten in jouw huidige pensioenfonds. Informeer bij een einde dienstverband dan ook altijd eerst bij jouw huidige of vorige werkgever of je wellicht kunt doorstorten en of dat voor jou een aantrekkelijke keuze is.
Er zijn diverse mogelijkheden om pensioen op te bouwen, van enorm ingewikkelde pensioenpolissen tot het meest doorzichtige banksparen voor ondernemers. Bespreek samen met een boekhouder wat voor jou de meest gunstige manier van sparen is. Lees de verschillende mogelijkheden van pensioenopbouw in onze kennisbank.
Banksparen
Fiscaalvriendelijk sparen kun je doen door te gaan banksparen. Sinds 1 januari 2008 is dit product in het leven geroepen om een einde te maken aan allerlei ondoorzichtige producten waarvan alleen de verkoper van het product beter werd. Alle informatie over banksparen of beleggen voor later kun je hier vinden.
Wanneer?
Het is verstandig om direct na aanvang van jouw onderneming te gaan reserveren voor later. Advies is om eerst maandelijks te sparen op een spaarrekening en pas wanneer je er 100% zeker van bent dat het ondernemers bestaan voor jou de toekomst is over te gaan tot een product als een lijfrente, banksparen of een pensioenpolis. Stel dat je er namelijk na een half jaar achter komt dat het ondernemerschap toch niets voor jou is, dan kun je het opgebouwde deel niet zomaar opnemen.
Volgende stap: (online) Marketing
Als je start met je horecaonderneming is het belangrijk om je naamsbekendheid te vergroten. Dat kun je doen op verschillende manieren: denk aan netwerken, social media gebruiken en je website op de juiste manier inzetten. Een andere effectieve manier is adverteren. Adverteren kan op meerdere manieren en kan zowel offline als online. |
Vorige stap: Verzekeren
Als horecaondernemer word je niet meer beschermd door je werkgever. Alle randvoorwaarden dien je zelf te regelen. Daarbij horen ook je verzekeringen. Wat verzeker je wel? En wat verzeker je niet? Hieronder bespreken we de meest gangbare verzekeringen die jij als eigenaar van een horecazaak nodig hebt om veilig te kunnen starten. Laat je vooraf goed informeren en adviseren over welke verzekeringen je nodig hebt. |