Error loading Partial View script (file: ~/Views/MacroPartials/Ikwordzzper/Global/HeaderIWZ.cshtml)

Rechtsvormen

Je bedrijf heeft een juridische vorm nodig, de zogenaamde rechtsvorm of ondernemingsvorm, zoals een eenmanszaak, vof of bv. Welke rechtsvorm het beste past bij je bedrijf, hangt af van je situatie. Bijvoorbeeld hoe je de aansprakelijkheid wilt regelen en wat fiscaal voordelig is.

Welke rechtsvorm past bij jou?

 

Er zijn verschillende rechtsvormen waar je uit kunt kiezen. Voor een horecaonderneming zijn dat de eenmanszaak, vennootschap onder firma en de besloten vennootschap. Het is raadzaam om samen met je boekhouder de mogelijkheden en de bijbehorende risico's te bespreken voordat je een keuze maakt voor een rechtsvorm.

 

Eenmanszaak

De eenmanszaak is eigenlijk geen rechtspersoonlijkheid. Bij een eenmanszaak wordt er geen onderscheid gemaakt tussen je ondernemingsvermogen en je privévermogen: je bent dus volledig aansprakelijk voor alle handelingen en de financiële status van het bedrijf. Dit betekent ook dat bijvoorbeeld schuldeisers ook op je privé bezit aanspraak kunnen maken. Ga je failliet? Dan ben je ook met je privévermogen hier volledig aansprakelijk voor - net als je partner als je in gemeenschap van goederen getrouwd bent. Fiscaal gezien is er wel een scheiding tussen je ondernemings- en privévermogen. Je bent ondernemer en mag dus van diverse fiscale voordelen gebruikmaken.

Een eenmanszaak richt je op door je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Je kunt niet meerdere eenmanszaken beginnen, maar wel ondernemen onder diverse handelsnamen.

 

De voordelen van een eenmanszaak

 • Snel en simpel op te richten;
 • Lage oprichtingskosten;
 • Je hebt als enige eigenaar alle beslissingsmacht;
 • Je kunt de eenmanszaak eenvoudig aanpassen;
 • De opbrengsten gaan volledig naar jou als eigenaar.

 

De nadelen van een eenmanszaak

 • Je bent volledig (ook privé) aansprakelijk;
 • Het belaste deel van de winst wordt hoger belast dan bij vennootschappen;
 • Alleen onder bepaalde voorwaarden is fiscale vrijstelling mogelijk;
 • Alleen jij als eigenaar bent verantwoordelijk voor de voortgang. Denk ook na over wat er gebeurt als je bijvoorbeeld (tijdelijk) uit de running bent door ziekte;
 • Vermogensopbouw vindt alleen privé plaats.

 

Vennootschap onder Firma

Als je samen met anderen een bedrijf wilt starten, dan is een vennootschap onder firma een optie. Iedere persoon die meedoet wordt dan vennoot en brengt iets in. Dit kan geld zijn, maar ook goederen of arbeid. Een minimumkapitaal is niet nodig. Wel moeten er minimaal twee vennoten zijn. Het is belangrijk om gemaakte afspraken vast te leggen in een vennootschapscontract. In dit contract leg je gemaakte afspraken vast. Een inschrijving kun je regelen bij de KvK. De vof registreert je in het Handelsregister van de KvK. Alle basisgegevens zoals de naam, activiteit en de namen van de vennoten worden geregistreerd. Alle vennoten moeten bij de inschrijving aanwezig zijn en een geldig legitimatie tonen. 

 

Voordelen van een vof

 • Eenvoudig op te richten;
 • Geen minimum kapitaal vereist;
 • Profiteren van de inbreng van andere vennoten;
 • Mogelijk om personeel aan te nemen;
 • Diverse belastingvoordelen.

 

Nadelen van een vof

 • Iedereen moet zich houden aan de afspraken met andere vennoten;
 • Aansprakelijk bij schulden (evenals uw partner zonder huwelijkse voorwaarden);

 

De (flex) bv

Op 1 oktober 2012 is de flex bv geïntroduceerd. Hierdoor kun je gemakkelijker een bv oprichten. In principe is elke bv tegenwoordig een 'flex bv'.  Binnen een (flex) bv is een statutair directeur of bestuurder aangesteld. Je bent in die rol niet privé niet verantwoordelijk voor zakelijke schulden, tenzij je als zzp'er vanuit een bv geen belastingen of premies afdraagt. Dit heet bestuurdersaansprakelijkheid.

Waar je voor oprichting van een bv een behoorlijk kapitaal van € 18.000 nodig had, hoeft dit tegenwoordig niet meer. Je moet wel kapitaal storten, maar hieraan zit geen minimum verbonden en kan dus al met één eurocent. Je hebt ook geen bank- en accountantsverklaring nodig, wat je voor een 'normale' bv wel nodig had. Let op: je notariële akte is wel verplicht. Je richt een (flex) bv op bij de notaris.

 

De voordelen van een (flex) bv

 • Je bent privé niet aansprakelijk bij bijvoorbeeld faillissement (behalve bij fraude of nalatigheid);
 • Je hebt geen startkapitaal van € 18.000 nodig: één eurocent is genoeg;
 • Je hebt geen bank- of accountantsverklaring nodig;
 • De bv blijft ongeacht je gezondheid of andere factoren gewoon bestaan;
 • Ga je stoppen? Dan kun je je aandelen verkopen aan de nieuwe eigenaar. Gemakkelijke overdracht;
 • Je bent als aandeelhouder alleen aansprakelijk voor het deel dat je in de bv investeert;

 

De nadelen van een (flex) bv

 • Je bent altijd voor een deel privé aansprakelijk, bij bijvoorbeeld mismanagement;
 • De regels voor uitkeren aan de aandeelhouders zijn streng: er geldt een uitkeringstoets waarin wordt getoetst of het geld wel mag worden uitgekeerd en of dit geen bedrijfsrisico's oplevert. Doorsta je deze toets niet, dan mag je niks uitkeren;
 • Meer administratieve verplichtingen, zoals een jaarrekening die je elk jaar moet afleveren bij de Kamer van Koophandel;
 • De zelfstandigenaftrek, startersaftrek of MKB winstvrijstelling gelden hier niet: geen fiscale voordelen dus.

 

Volgende stap: Oriënteren boekhouder

Starten als horecaondernemer doe je niet alleen. Je kunt niet alles weten en hulp is belangrijk. Zo is het verstandig om jezelf voor te laten lichten door een boekhouder of accountant. Ga je zelf je administratie regelen of laat je dit doen? Vergelijk en bekijk de mogelijkheden.

Bekijk de volgende stap in het stappenplan.

 

Vorige stap: Ondernemingsplan

Het maken van een ondernemingsplan is een tijdrovende klus. Toch is een ondernemingsplan zeer belangrijk om goed van start te kunnen gaan. Je legt middels zo'n plan direct een goed fundament onder je plannen. Het maken van een ondernemingsplan zorgt ervoor dat je over alle onderwerpen die bij het starten als horecaondernemer komen kijken, gaat nadenken.

Bekijk de vorige stap in het stappenplan.

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je advies?


   
ikwordhorecaondernemer.nl is een initiatief van Martijn Pennekamp.

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Om een bestand te kunnen downloaden, moet je ingelogd zijn. Login of registreer (Txt_DownloadIntrotekst)
Log in intro tekst (Txt_DownloadLoginIntrotekst)
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download per mail toegestuurd te krijgen.