Error loading Partial View script (file: ~/Views/MacroPartials/Ikwordzzper/Global/HeaderIWZ.cshtml)

Ondernemingsplan maken

Het maken van een ondernemingsplan is een belangrijk fundament voor je onderneming. Een goed plan is de basis voor een succesvolle toekomst. Door met je plan bezig te zijn ga je over veel zaken nadenken en ga je goed voorbereid van start.

Een goede voorbereiding is het halve werk!

 

Voor wie schrijf je het ondernemingsplan?

Een ondernemingsplan schrijf je voornamelijk voor jezelf. Het vormt ook de basis voor het eventuele aanvragen van een financiering bij de bank. Indien je tijdens de startfase een financieringsbehoefte hebt, dan zal je de bank namelijk moeten overtuigen dat jij als horecaondernemer de schuld weer kan terugbetalen. Veel startende horecaondernemers komen uit een loondienstverband en de zekerheden van een vast inkomen vallen weg.

 

Inhoud

Een ondernemingsplan kun je op verschillende manieren opzetten. Vaste onderdelen zijn:

1. De ondernemer;

2. De onderneming;

3. De markt en marketing

4. Het financiële plan.

Een voorbeeld van een gratis basisondernemingsplan en een plan voor de horecaondernemer van de Rabobank kun je downloaden op onze downloadpagina. Belangrijke voorwaarde in een goed ondernemingsplan is dat je jezelf een spiegel voorhoudt en zowel je sterke als zwakke punten durft te benoemen. Wees kritisch over jezelf. Benoem je zwakke punten en geef aan wat je gaat doen om deze zwakke punten te verbeteren.

Je kunt ook gratis een ondernemingsplan maken via de handige online tool StartProof van de Rabobank. Dit ondernemingsplan is gratis en biedt in de meeste gevallen voldoende onderwerpen om goed beslagen ten ijs te komen.

 

E-Learning via Qredits Microfinanciering Nederland

Indien je behoefte hebt om dieper de materie in te duiken, kun je een uitgebreider ondernemingsplan opstellen via Qredits Microfinanciering Nederland. Deze E-Learning helpt je stap voor stap na te denken over alle stappen die bij het starten van een onderneming komen kijken.

 

Financiële prognose

Het maken van een financiële prognose is essentieel in de oriënterende fase van jouw onderneming. Je inkomsten gaan bestaan uit omzet, maar omzet is nog geen winst. Over je omzet moet je wel of geen btw betalen, betaal je je inkoop en alle vaste kosten van je onderneming. Onderaan de streep blijft je winst over en over die winst moet je nog inkomstenbelasting betalen en bijvoorbeeld je arbeidsongeschiktheidsverzekering en pensioenvoorziening.

Maak een prognose en weet welk bedrag je maandelijks kunt onttrekken aan jouw onderneming zonder dat je in de problemen komt. Bereken hier wat je netto mag besteden van jouw brutowinst. Tip: bespreek je financiële plan met een boekhouder of accountant zodat je zeker weet dat je al je financiële zaken goed op de rit hebt.

 

Volgende stap: Kies een rechtsvorm

Je wilt als ondernemer gaan starten in de horeca. Een leuke café, gezellig restaurant of misschien wel een bed- en breakfast. Bij het starten van een eigen zaak komt veel kijken, en binnen de horeca zijn er ook nog vele specifieke wetten en regels waar je aan moet voldoen. Deze checklist geeft je een goed beeld van welke zaken je hoogstwaarschijnlijk gaat tegenkomen.

Bekijk de volgende stap in het stappenplan.

 

Vorige stap: Marktverkenning

Voordat je besluit een horecaonderneming te starten is het belangrijk om inzicht te krijgen in wat er allemaal speelt in de branche. Het is bijvoorbeeld handig om te weten wie jouw toekomstige gasten zijn, welke behoeften zij hebben en wie de concurrenten zijn. Antwoord op deze vragen krijg je door het doen van marktonderzoek. Met de uitkomsten van dit onderzoek kan jij je idee goed laten aansluiten op de wensen van je gasten en ben je beter voorbereid. Je bedrijfsvoering kun je vervolgens hierop aanpassen. Denk hierbij aan: menukaart, prijsstelling, locatiekeuze, inrichting, bediening, promotie etc.

Bekijk de vorige stap in het stappenplan.

Downloads

Download op pagina tekst (Txt_DownloadOpPaginaTekst)

Belastingdienst 

Handboek ondernemen 2020

Download 

Voorbeeld ondernemingsplan horeca

Cijfers en trends 

ABN AMRO | Prognose 2020/2021

Bekijk alle downloads

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je advies?


   
ikwordhorecaondernemer.nl is een initiatief van Martijn Pennekamp.

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Om een bestand te kunnen downloaden, moet je ingelogd zijn. Login of registreer (Txt_DownloadIntrotekst)
Log in intro tekst (Txt_DownloadLoginIntrotekst)
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download per mail toegestuurd te krijgen.