1. Bestemmingsplan inzien
Informeer voordat je een huur- of koopcontract tekent altijd tijdig bij de gemeente of jouw horeca activiteit past binnen het bestemmingsplan van de gemeente. Past jouw toekomstige horecavestiging niet in het bestemmingsplan, maar wil je toch een bedrijf starten op die locatie? Onderzoek dan of het mogelijk is om het bestemmingsplan te wijzigen of vraag een omgevingsvergunning aan voor het 'handelen in strijd met regels ruimtelijke ordening'. Klik hier voor een overzicht van alle gemeenten in Nederland
2. Omgevingsvergunning voor bouwen aanvragen
Als je wilt (ver)bouwen of moet renoveren om jouw plannen te kunnen realiseren, heb je meestal van de gemeente een omgevingsvergunning voor bouwen nodig. Mogelijk moet je ook de omgevingsvergunning aanvragen voor als je wilt slopen of andere werkzaamheden wilt verrichten met gevolgen voor beschermde monumenten. Denk in deze fase niet alleen aan de start van je bedrijf maar ook wat je toekomstplannen zijn. Informeer nu al naar de mogelijkheden van deze locatie om goed in te kunnen schatten of dit voor jouw het juiste horecapand is. Klik hier voor meer informatie of als je een omgevingsvergunning wil aanvragen via het Omgevingsloket online.
3. Gebruiksmelding doen of omgevingsvergunning aanvragen
In de meeste gevallen is het voldoende om een gebruiksmelding bij uw gemeente te doen. Houd er ook rekening mee dat er vaak ook een omgevingsvergunning voor brandveilig gebruiken noodzakelijk is. Bij het omgevingsloket online kun je erachter komen welke situatie op jouw toekomstige horecabedrijf van toepassing is. Meer informatie vind je hier
4. Melding milieubeheer doen
Als horecaondernemer heb je te maken met diverse milieuvoorschriften. Meestal is het niet nodig om een aparte omgevingsvergunning voor het oprichten of veranderen van een milieu-inrichting aan te vragen. Doorgaans kan je volstaan met een melding van je bedrijf bij de gemeente. Meer weten over milieuregels? klik dan hier
5. Exploitatievergunning aanvragen
Als je een horecabedrijf start, kan het zijn dat je een exploitatievergunning horecabedrijf van je gemeente nodig hebt. De voorwaarden hebben te maken met openbare orde, veiligheid en zedelijkheid. De Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van jouw gemeente bevat hierover vaak gerichte informatie.
6. Inschrijven register Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA)
Ga je straks eet- en drinkwaren bereiden en serveren dan, gelden hiervoor speciale regels. Infomeer bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) of een registratie noodzakelijk is.
7. HACCP-plan opstellen of hygiënecode volgen
Als je eten en drinken bereidt, moet je ook over een HACCP-plan beschikken of een goedgekeurde hygiënecode volgen.
8. Drank- en horecavergunning aanvragen
Als in je horecabedrijf alcoholische dranken verstrekt en genuttigd worden, moet je een drank- en horecavergunning van de gemeente hebben. Het horecapand en je personeel moeten hierbij aan specifieke eisen voldoen. In de Drank- en Horecawet staat vermeld dat de wettelijke leeftijdsgrens, bij verkoop van alcohol en tabak, aangegeven dient te worden. Aanwezigheid van de alcoholsticker in jouw bedrijf of organisatie is dan ook wettelijk verplicht, Hier kan je de sticker aanvragen.
9. Terrasvergunning aanvragen
Als je een terras wilt plaatsen op je eigen terrein of in de openbare ruimte, heb je vaak een terrasvergunning van de gemeente nodig. Een terras is alleen toegestaan bij een gevestigde horecazaak.
10. Licenties muziekgebruik en reprorecht
Als je in het openbaar muziek ten gehore brengt, moet je toestemming hebben. Buma Stemra regelen deze toestemming door het uitgeven van licenties. Om kopieën te mogen maken van auteursrechtelijk beschermde werken, moet je bedrijf een jaarlijkse vaste vergoeding betalen aan de Stichting Reprorecht. Vergeet ook niet de Videma als je televisiebeelden vertoont in het openbaar!
11. Aanwezigheidsvergunning kansspelautomaten aanvragen
Voor het plaatsen van een kansspelautomaat in een horecabedrijf is een aanwezigheidsvergunning kansspelautomaat van je gemeente verplicht. De aanwezigheidsvergunning geldt voor één locatie of vestiging.
12. Personeel en arbo
Als je personeel aanneemt, moet je bij de start van je horecabedrijf een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) hebben. Je kunt hiervoor het model Horeca RI&E gebruiken. Binnen de Horeca is er ook een CAO die mogelijk voor u van toepassing kan zijn.
13. Nachtregister bijhouden
Als je overnachtingen aanbiedt, moet je een doorlopend nachtregister bijhouden. De gemeente gebruikt dit register voor de heffing van toeristenbelasting.
14. Legionellapreventiemaatregelen
Je moet legionellapreventiemaatregelen nemen als het pand volgens het bestemmingsplan een logiesfunctie heeft of als je pand een woonfunctie heeft en je nachtverblijf verleent aan meer dan 5 personen.
15. Inschrijven in het Handelsregister en aanmelden bij de Belastingdienst
Als je een horecabedrijf start of overneemt, moet u deze inschrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK). De KvK geeft uw gegevens door aan de Belastingdienst. U hoeft zich niet apart aan te melden bij de Belastingdienst.
Volgende stap: Marktverkenning
Voordat je besluit een horecaonderneming te starten is het belangrijk om inzicht te krijgen in wat er allemaal speelt in de branche. Het is bijvoorbeeld handig om te weten wie jouw toekomstige gasten zijn, welke behoeften zij hebben en wie de concurrenten zijn. Antwoord op deze vragen krijg je door het doen van marktonderzoek. Met de uitkomsten van dit onderzoek kan jij je idee goed laten aansluiten op de wensen van je gasten en ben je beter voorbereid. Je bedrijfsvoering kun je vervolgens hierop aanpassen. Denk hierbij aan: menukaart, prijsstelling, locatiekeuze, inrichting, bediening, promotie etc. |