Belangrijke stappen bij het starten van een horecazaak

Je wilt als ondernemer gaan starten in de horeca. Een leuk café, gezellig restaurant of misschien wel een bed & breakfast. Bij het starten van een eigen zaak komt veel kijken, en binnen de horeca zijn er ook nog vele specifieke wetten en regels waar je aan moet voldoen. Deze checklist geeft je een goed beeld van welke zaken je hoogstwaarschijnlijk gaat tegenkomen.

15 belangrijke onderwerpen

1. Bestemmingsplan inzien

Informeer voordat je een huur- of koopcontract tekent altijd tijdig bij de gemeente of jouw horeca activiteit past binnen het bestemmingsplan van de gemeente. Past jouw toekomstige horecavestiging niet in het bestemmingsplan, maar wil je toch een bedrijf starten op die locatie? Onderzoek dan of het mogelijk is om het bestemmingsplan te wijzigen of vraag een omgevingsvergunning aan voor het 'handelen in strijd met regels ruimtelijke ordening'. Klik hier voor een overzicht van alle gemeenten in Nederland

2. Omgevingsvergunning voor bouwen aanvragen

Als je wilt (ver)bouwen of moet renoveren om jouw plannen te kunnen realiseren, heb je meestal van de gemeente een omgevingsvergunning voor bouwen nodig. Mogelijk moet je ook de omgevingsvergunning aanvragen voor als je wilt slopen of andere werkzaamheden wilt verrichten met gevolgen voor beschermde monumenten. Denk in deze fase niet alleen aan de start van je bedrijf maar ook wat je toekomstplannen zijn. Informeer nu al naar de mogelijkheden van deze locatie om goed in te kunnen schatten of dit voor jouw het juiste horecapand is. Klik hier voor meer informatie of als je een omgevingsvergunning wil aanvragen via het Omgevingsloket online.

3. Gebruiksmelding doen of omgevingsvergunning aanvragen

In de meeste gevallen is het voldoende om een gebruiksmelding bij uw gemeente te doen. Houd er ook rekening mee dat er vaak ook een omgevingsvergunning voor brandveilig gebruiken noodzakelijk is. Bij het omgevingsloket online kun je erachter komen welke situatie op jouw toekomstige horecabedrijf van toepassing is. Meer informatie vind je hier

4. Melding milieubeheer doen

Als horecaondernemer heb je te maken met diverse milieuvoorschriften. Meestal is het niet nodig om een aparte omgevingsvergunning voor het oprichten of veranderen van een milieu-inrichting aan te vragen. Doorgaans kan je volstaan met een melding van je bedrijf bij de gemeente. Meer weten over milieuregels? klik dan hier

5. Exploitatievergunning aanvragen

Als je een horecabedrijf start, kan het zijn dat je een exploitatievergunning horecabedrijf van je gemeente nodig hebt. De voorwaarden hebben te maken met openbare orde, veiligheid en zedelijkheid. De Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van jouw gemeente bevat hierover vaak gerichte informatie.

6. Inschrijven register Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA)

Ga je straks eet- en drinkwaren bereiden en serveren dan, gelden hiervoor speciale regels. Infomeer bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) of een registratie noodzakelijk is.

7. HACCP-plan opstellen of hygiënecode volgen

Als je eten en drinken bereidt, moet je ook over een HACCP-plan beschikken of een goedgekeurde hygiënecode volgen.

8. Drank- en horecavergunning aanvragen

Als in je horecabedrijf alcoholische dranken verstrekt en genuttigd worden, moet je een drank- en horecavergunning van de gemeente hebben. Het horecapand en je personeel moeten hierbij aan specifieke eisen voldoen. In de Drank- en Horecawet staat vermeld dat de wettelijke leeftijdsgrens, bij verkoop van alcohol en tabak, aangegeven dient te worden. Aanwezigheid van de alcoholsticker in jouw bedrijf of organisatie is dan ook wettelijk verplicht, Hier kan je de sticker aanvragen.

9. Terrasvergunning aanvragen

Als je een terras wilt plaatsen op je eigen terrein of in de openbare ruimte, heb je vaak een terrasvergunning van de gemeente nodig. Een terras is alleen toegestaan bij een gevestigde horecazaak.

10. Licenties muziekgebruik en reprorecht

Als je in het openbaar muziek ten gehore brengt, moet je toestemming hebben. Buma Stemra regelen deze toestemming door het uitgeven van licenties. Om kopieën te mogen maken van auteursrechtelijk beschermde werken, moet je bedrijf een jaarlijkse vaste vergoeding betalen aan de Stichting Reprorecht. Vergeet ook niet de Videma als je televisiebeelden vertoont in het openbaar!

11. Aanwezigheidsvergunning kansspelautomaten aanvragen

Voor het plaatsen van een kansspelautomaat in een horecabedrijf is een aanwezigheidsvergunning kansspelautomaat van je gemeente verplicht. De aanwezigheidsvergunning geldt voor één locatie of vestiging.

12. Personeel en arbo

Als je personeel aanneemt, moet je bij de start van je horecabedrijf een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) hebben. Je kunt hiervoor het model Horeca RI&E gebruiken.  Binnen de Horeca is er ook een CAO die mogelijk voor u van toepassing kan zijn.

13. Nachtregister bijhouden

Als je overnachtingen aanbiedt, moet je een doorlopend nachtregister bijhouden. De gemeente gebruikt dit register voor de heffing van toeristenbelasting.

14. Legionellapreventiemaatregelen

Je moet legionellapreventiemaatregelen nemen als het pand volgens het bestemmingsplan een logiesfunctie heeft of als je pand een woonfunctie heeft en je nachtverblijf verleent aan meer dan 5 personen.

15. Inschrijven in het Handelsregister en aanmelden bij de Belastingdienst

Als je een horecabedrijf start of overneemt, moet u deze inschrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK). De KvK geeft uw gegevens door aan de Belastingdienst. U hoeft zich niet apart aan te melden bij de Belastingdienst.

 

Volgende stap: Marktverkenning

Voordat je besluit een horecaonderneming te starten is het belangrijk om inzicht te krijgen in wat er allemaal speelt in de branche. Het is bijvoorbeeld handig om te weten wie jouw toekomstige gasten zijn, welke behoeften zij hebben en wie de concurrenten zijn. Antwoord op deze vragen krijg je door het doen van marktonderzoek. Met de uitkomsten van dit onderzoek kan jij je idee goed laten aansluiten op de wensen van je gasten en ben je beter voorbereid. Je bedrijfsvoering kun je vervolgens hierop aanpassen. Denk hierbij aan: menukaart, prijsstelling, locatiekeuze, inrichting, bediening, promotie etc.

Bekijk de volgende stap in het stappenplan.

 

 

Downloads

Download op pagina tekst (Txt_DownloadOpPaginaTekst)

Belastingdienst 

Handboek ondernemen 2020

Download 

Voorbeeld Ondernemingsplan Rabobank

Download 

Voorbeeld ondernemingsplan horeca

Whitepaper 

In welke categorie valt jouw horecaonderneming?

Download 

Goed verzekerd van start in de horeca

Bekijk alle downloads

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je advies?


   
ikwordhorecaondernemer.nl is een initiatief van Martijn Pennekamp.

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Om een bestand te kunnen downloaden, moet je ingelogd zijn. Login of registreer (Txt_DownloadIntrotekst)
Log in intro tekst (Txt_DownloadLoginIntrotekst)
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download per mail toegestuurd te krijgen.