Een droom die uitkomt

Twee jonge ondernemers die dezelfde droom hebben: een eigen horecaonderneming starten. Samen besloten zij om vijf jaar te wachten of er een horecaonderneming op hun pad zou komen. Als dat na deze vijf jaar niet zo zou zijn, gaan ze zelf actief op zoek. Dat was de toekomstgedachte van Niels Knijn (33) en Susan Jonker (24). Het wachten werd iets korter en sinds 1,5 jaar zijn deze jonge ondernemers trotse eigenaar van eetcafé De Tamme Boer in Krommenie.

Al lang bekend met horeca

Niels en Susan, beide zijn ze opgegroeid in echte horecagezinnen. Niels zijn ouders hadden samen een cateringbedrijf. Al vroeg wist hij dat hij ook ondernemer wilde worden in deze boeiende branche. Na zijn middelbare school heeft hij de opleiding Koken & Serveren afgerond. Tijdens deze opleiding heeft hij bij diverse horecaondernemingen stage gelopen. Na zijn opleiding heeft hij zes jaar bij het Wapen van Munster gewerkt en zichzelf ontwikkeld tot een talentvolle kok. Vijf jaar geleden heeft hij het cateringbedrijf van zijn ouders overgenomen en ook verhuurt hij zichzelf als kok. Een echte ondernemer! En ook Susan heeft veel ervaring in de horecabranche. Haar moeder werkt al 25 jaar in de horeca en opa en oma hebben vroeger een café restaurant gehad. Susan heeft een opleiding tot doktersassistente met succes afgerond en is daarnaast altijd blijven werken in de horeca. In Tenerife heeft ze gewerkt in een tapasbar en na terugkomst in Nederland ook in het Wapen van Munster.

Het idee

Niels en Susan wilden niets liever dan samen een horecaonderneming starten. In april 2017 hebben zij concrete plannen gemaakt met elkaar. Susan: ‘Een horecaonderneming starten kan op veel verschillende manier. We dachten zelf aan een overname of iets opnieuw starten. We spraken af om het vijf jaar ‘aan te kijken’. Misschien komt er iets moois op ons pad. Eigenlijk is het heel snel gegaan want een paar weken later in mei 2017 benaderden de voormalige eigenaren van de Tamme Boer ons of wij interesse hadden in een overname’. Niels: ‘Het overviel ons wel, maar we waren ook super enthousiast. We gingen meteen onderzoeken of we deze prachtige uitdaging konden realiseren’.

De start

Beide ondernemers hadden geen ervaring met welke zaken geregeld moeten worden bij het starten van een horecaonderneming. Niels: ‘Ik had wel ervaring in de overname van het cateringbedrijf van mijn ouders, maar daar was ik al bekend mee. De Tamme Boer kon ik natuurlijk wel als eetcafé om er te eten maar inhoudelijk niet’. Susan: ‘We hebben veel familie en vrienden gevraagd om advies en tips. Onze ideeën, ambities en een financieel plan hebben we verwerkt in een ondernemersplan. Daarna zijn we op zoek gegaan naar een boekhouder om een financieringsplan op te stellen. Dit heeft een bank nodig om de lening te kunnen beoordelen. Daarna zijn we in gesprek gegaan met de Rabobank. Daar konden we een lening krijgen waar we helaas niet de inventaris van konden bekostigen. Dat viel een beetje tegen, maar samen met de Rabobank hebben we in oplossingen gedacht en zijn we terecht gekomen bij Collin Crowfund. Met behulp van beide partijen kon onze droom werkelijkheid worden’.

Op eigen kracht

Susan: ‘Wij draaien de Tamme Boer nu een aantal maanden en ik kan op dit moment alleen maar heel erg enthousiast zijn. Wij zijn een eetcafé met de kwaliteit van een restaurant. Onze hoofdgerechten zijn rond de 20 euro en dat proberen we zo te houden. Natuurlijk hebben ook wij te maken met tegenslagen en er gaan er vast nog veel meer komen. Maar wij zijn heel erg trots op wat we bereikt hebben. Onze doelgroep is heel divers. Wij ontvangen mensen van jong tot oud. Mensen weten ons te vinden door social media maar vooral door mond-tot-mond reclame’.

Tips

Niels: ‘Door te doen leer je veel. Maar voor startende horecaondernemers hebben wij wel een aantal tips. Een financieringsplan is bijvoorbeeld nodig om te laten maken als je een lening wilt aanvragen bij de bank. Houd er rekening mee dat aan het opstellen van dit plan kosten verbonden zijn’. Susan: ‘Houd er ook rekening mee dat het belangrijk is om onderhoudscontracten goed te beheren. Zo voorkom je dat je voor verrassingen komt te staan. En ons helpt het ook heel erg om te sparren met andere ondernemers, familie en vrienden. Zorg dat je kritisch bent op je onderneming en blijf ontwikkelen!’

 

 

 

 

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je advies?


   
ikwordhorecaondernemer.nl is een initiatief van Martijn Pennekamp.

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Om een bestand te kunnen downloaden, moet je ingelogd zijn. Login of registreer (Txt_DownloadIntrotekst)
Log in intro tekst (Txt_DownloadLoginIntrotekst)
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download per mail toegestuurd te krijgen.